ГРЕШКИ кои не смееме да ги правиме среде епидемија: Ако правите некои од овие работи, мора да ПРЕСТАНЕТЕ ВЕДНАШ!


Корона вирусот го смени начинот на живот. Дезинфекција на рацете, носење маски и сл. станаа неопходни, но и покрај тоа многу работи сè уште не сме совладале целосно. Еве неколку:

Грицкате нокти

Ако сè уште не сте се одвикнале од оваа одвратна навика, сега е вистинското време да го сторите тоа. Под ноктите има голема количина нечистотија, а нашите прсти и нокти можат да бидат жариште на разни микроби, вклучувајќи го и вирусот што предизвикува Ковид-19, особено ако не одржувате правилна хигиена на рацете.

 

Ја отворате вратата без маска

Дури и ако сте во затворени простории и лицето зад вратата е на отворено – тоа не значи дека растојанието меѓу вас е доволно. Затоа, отворањето на врата без маска е една од најголемите грешки што луѓето ги прават без воопшто да бидат свесни за тоа.

 

Ставате контактни леќи пред да ги измиете рацете

Бидејќи корона вирусот се пренесува преку очите, би било подобро за многумина да користат очила некое време, а не контактни леќи. Многу лекари предупредуваат дека местењето на контактните леќи во текот на денот со неизмиени раце може да ве изложи на поголем ризик од инфекција.

 

Користете заедничка козметика

Ако вие и вашата другарка, мајка, сестра итн. Ги користите истите производи за убавина може да имате сериозни проблеми. Имено, шминката е контаминирана ако била во контакт со очните секрети на некој кој е позитивен на Ковид-19.

 

Одењето на шопинг кој не е неопходен

Иако мерките сè уште се релативно благи, тоа не значи дека не сте загрозени ако одите на шопинг без причина. Одењето на лекар, на работа, аптека и купување храна е она што треба да се направи, но пожелно е да се ослободите од оние навики што не ви се потребни за време на епидемијата што погоди многу земји, пишува net.hr.

 


 

Leave a Reply