34 Години од катастрофата во Чернобил (ВИДЕО)

Нуклеарната несреќа што се случи во саботата 26 април 1986 година, во реакторот број 4 во нуклеарната централа Чернобил, во близина на градот Припјат на северот на Украина, се смета за најтешка нуклеарна катастрофа во историјата, и е една од само две катастрофи со нуклеарна енергија оценета со седум – максимална сериозност – на Меѓународната скала за нуклеарни настани, а другата е нуклеарната катастрофа Фукушима во Јапонија во 2011 година .Несреќата започнала за време на тест за безбедност на нуклеарен реактор од типот РБМК, кој најчесто се користел во Советскиот Сојуз. Тестот бил симулација на прекинување на електрична енергија за да помогне во развојот на безбедносна постапка за одржување на циркулацијата на водата за ладење на реакторот сè додека резервните електрични генератори не можеа да обезбедат електрична енергија. Три вакви тестови биле спроведени уште од 1982 година, но тие не успеале да дадат решение. На овој четврт обид, неочекувано 10-часовно одложување значело дека неподготвена оперативна смена е на должност. За време на планираното намалување на моќноста на реакторот во подготовките за електричниот тест, моќта неочекувано паднала на скоро нула. Операторите биле во можност само делумно да ја вратат одредената моќност за испитување, што го става реакторот во потенцијално нестабилна состојба. Овој ризик не бил видлив во упатствата за работа, така што операторите продолжиле со театирањата. По завршувањето на тестот, операторите предизвикале исклучување на реакторот, но комбинацијата на нестабилни услови и недостатоци во дизајнот на реакторот, предизвикаа неконтролирана реакција на нуклеарниот ланец. Голема количина на енергија била одеднаш ослободена, испарувајќи ја загреаната вода за ладење и рушејќи го јадрото на реакторот во многу деструктивна експлозија на пареа. Ова било проследено со оган на реакторот под отворено небо, кој ослободил значителна радиоактивна контаминација во воздухот што преплавил делови од СССР и западна Европа. Околу 49.000 луѓе беа евакуирани од областа, пред се од Припијат. Зоната на исклучување подоцна беше зголемена на радиус од 30 километри (19 милји) кога дополнителни 68,000 луѓе беа евакуирани од поширокото подрачје. 

Нуклеарното расчистување се очекува да заврши во 2065 година. 

Погледнете го документарецит на Discovery Channel за катастрофата во Чернобил

Leave a Reply