Повеќе од 140 излечени од КОВИД-19 повторно позитивни на вирусот во Јужна Кореја. Лекарите немаат објаснување.

Вкупно 141 лице кои очигледно се опоравиле од „Ковид-19“ повторно позитивни на тестовите, соопшти во четвртокот Центрот за контрола и превенција на болести на Јужна Кореја (КДЦЦ).

Заменик-директорот на КДЦЦ, Kwon Joon-wook изјави дека агенцијата не знае што е причината што луѓето се повторно позитивни и дека истражуваат.

Повеќето експерти сметаат дека е малку веројатно дека некој ќе биде повторно заразен за коронавирусот наскоро откако ќе се опорави. Можно е проблем со тестовите – или различни количини на вирусна РНК во организмот, што ги бараат тестовите – не можат да објаснат зошто луѓето тестирале позитивно откако тестирале негативно.

Квон исто така рече дека владата ги проучува култивираните примероци од пациентите за да утврди дали случаите би можеле да бидат заразни. Квон рече дека студијата ќе трае околу две недели од денес.

„Нашите работници во KCDC работат дење и ноќе да собираат примероци и да спроведуваат студии“, рече Квон.

Повеќе ТУКА

Leave a Reply