Времето не постои, тоа може и да се докаже! „ИНТЕРЕСНО„

Се сеќавате ли што се случи вчера, пред неколку дена или во 2005 година? Дали размислувате за тоа што ве чека во иднина? Но, што ако кажеме дека времето не постои, така што минатото, сегашноста и иднината се случуваат во истата секунда во исто време?

Научниците долго време ја проучувале природата на времето, а една теорија вели дека времето може да постои само сега и никогаш повеќе. Она што веќе поминало, исто така некогаш постоеше и сега, но сега е заменето со она што штотуку се случуваше во тој момент. Со други зборови, „утре денешниов ден ќе биде вчера“ или „вчера денов денес беше утре“.

За да не бидеме целосно збунети , ќе се обидеме да објасниме сè. Навистина, дури и овој текст е во три временски димензии измислени од луѓето. Го читате токму сега, односно во сегашноста. Она што веќе го прочитавте е во минатото, а она што штотуку сакате да го прочитате е сè уште во иднина.

Веројатно мислите дека сме луди. Но, теоријата дека времето не постои има многу логички и научно засновани факти отколку што изгледа на прв поглед.

Времето е физичко количество кое ни помага да го мериме времетраењето на настаните. Но, научниците се согласуваат дека времето како такво не постоело секогаш. Според теоријата на Биг Бенг, пред овој настан во Универзумот, не постоел ниту време ниту простор.

Алберт Ајнштајн во својата теорија за релативност покажува дека времето воопшто не е универзално, туку релативно. Инаку, како да се објасни фактот дека за едно лице времето е болно бавно, но за друго тоа поминува многу брзо. Покрај тоа, 1 секунда на Земјата ќе биде значително различна од секундата поминато со големи брзини во надворешниот простор.

И поентата е дека времето на Земјата не поминува како време на ниту една далечна планета. Причината за ова е различна гравитација и брзина. Токму овие 2 параметри влијаат на времето. На крајот на краиштата, колку е посилна гравитација, толку е побавно времето и обратно.

За да се осигураме дека времето не постои, доволно е да се искачиме на висина од повеќе од 20 илјади километри, каде што гравитационата сила на нашата планета е 17 пати помалку од онаа што ја чувствуваме на нејзината површина. Затоа времето побрзо патува на сателитите отколку на Земјата.

И ова е прилично сериозен проблем, затоа што GPS сателитите мораат постојано да се синхронизираат со часовниците што работат на нашата планета. Големината на оваа несовпаѓање е 38 микросекунди на ден. Ако сателитите не се ажурираат секој ден, во светот ќе започнеше вистински хаос, бидејќи системот ГПС ќе ја изгуби својата важност во рок од 2 секунди по ставањето во функција.

Но, времето влијае не само од гравитацијата, туку и од брзината. Навистина, за личност која се движи, времето оди побавно отколку за личност која стои. Затоа, патувањето со брзина близу до брзината на светлината ќе нè одведе во иднина.

И ова воопшто не е научна фантастика, туку многу реален факт. Тоа е причината зошто научниците долги години бараат начин да развијат брзина барем близу до брзината на светлината. Вреди да се напомене дека советскиот космонаут Сергеј Авдеев веќе имал мало патувачко искуство.

Севкупно, тој помина 747 дена во орбитата, движејќи се со постојана брзина од 27.360 км на час. Затоа, всушност, тој успеа да влезе во иднината за 0,02 секунди. И покрај фактот дека бројката е многу мала, останува фактот.

Но, ако замислите дека ќе патувате цела година со брзина близу до брзината на светлината, што би можело да се промени во ова време? 1 година за вас би била еднаква на неколку години на Земјата. Секако дека не би се смениле вие многу за тоа време, но твоите роднини и пријатели ќе остарат многу повеќе.

Времето е многу релативно. Но, за да се разбере ова, не е неопходно да се качите на вселенски брод и да лета во друга галаксија. Доволно е да споредите неколку од вообичаените активности за вас. На пример, 5 минути поминати на Интернет се значително различни од 5 минути кога сте заглавени во сообраќајот.

Исто така, вреди да се напомене дека секој човек го сфаќа времето на свој начин. Покрај тоа, времето може да се престигне. Како што знаете, sвездите и планетите се далеку од нас. На пример, sвездениот систем Алфа Кентаури се наоѓа на растојание од 4 светлосни години од нас. Тоа значи, ако летаме кон неа со брзина еднаква на брзината на светлината, ќе стигнеме дури 4 години подоцна.

Истата шема работи во спротивна насока. Светлината што ја гледаме сега од Алфа Кентаури на нашето небо е нејзина светлината од пред 4 години. Она што го гледаме сега, всушност, се случило пред 4 години.

Времето не постои. И, најверојатно, ние едноставно сме приврзани на тоа заради нашето технолошко и еволутивно ниво на развој. Всушност, веројатно е дека минатото, сегашноста и иднината се на иста рамнина. Затоа, она што ќе се случи утре постои на ист начин како што се случи вчера, но ние едноставно немаме спомени за тоа.

Едноставно кажано, во Универзумот сите настани од нашите „земни“ времиња се случуваат истовремено. И не поминува време некаде, но ние поминуваме низ Универзумот и настани што постојат надвор од времето и просторот. И временскиот модел е само во нашите умови за погодност и идентификација на одредени настани.

Нашето чувство за време овде и сега е само одраз на тоа каде е моментално човекот. Но, движењето се одвива постојано, затоа ова чувство може да остане и во минатото, да биде присутно во сегашноста и да се пресели во иднината.

Но, фактот дека времето не постои не е причина да се откажеме и само да одиме со текот. Постои таканаречена теорија за растечкиот блок на Универзумот, која се состои во фактот дека неизвесноста за иднината варира во зависност од дефиницијата за минатото.

Затоа, многу е можно дека сè на овој свет одамна се случувало на сите можни начини. И ние само избираме некои од нив и одиме по синџирот на настани, во зависност од нашиот избор. Тоа е, она што го правите сега директно влијае на вашата иднина.

Затоа во филмовите со научна фантастика предупредуваат дека минатото не може да се промени, бидејќи сегашноста и иднината можат да се променат. Можеби во иднина, кога нашата цивилизација ќе успее да ја надмине бариерата на времето, сè ќе се согледа на сосема поинаков начин. Но, до овој момент сеуште треба да живеете.

ИЗВОР

Leave a Reply