Регулаторна одлучи зголемување на цените. Ова се новите цени на горивата.

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија донесе
одлука со која се врши зголемување на малопродажните цени на нафтените деривати во прoсек
за 2,49 % во однос на малопродажните цени на нафтените деривати утврдени согласно одлуката од
06.04.2020 година.
Од вечерва на полноќ малопродажната цена на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98
се зголемуваат за 0,50 денари/литар и со тоа малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 ќе
изнесува 48,50 ден/лит, додека малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-98 ќе изнесува 50,50
ден/лит.
Малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) не се менува, односно останува на исто ниво од
минатата недела од 45,00 денари за литар.
Малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) се намалува за 0,50
денари/литар и ќе изнесува 33,00 ден/лит.
Малопродажната цена на мазутот М-1 НС се зголемува за 2,136 ден/кг и ќе изнесува 20,106 ден/кг.
Од 14.04.2020 година максималните цени на нафтените деривати ќе изнесуваат:
Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС – 95 48,50 (денари/литар)
Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС -98 50,50 (денари/литар)
Дизел гориво ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) 45,00 (денари/литар)
Масло за горење Екстра лесно 1 (ЕЛ-1) 33,00 (денари/литар)
Мазут М-1 НС 20,106 (денари/килограм)
Клучните фактори што влијаат на крајната цена согласно Методологијата за формирање на цените
се референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар и курсот на денарот во однос на
доларот.
Во изминатиот седумдневен период референтните цени на нафтените деривати бележат
зголемување и тоа кај бензинот во просек за околу 4,437%, кај дизелот зголемувањето е во
просек за околу 1,366%, кај екстра лесното масло има намалување во просек за околу 3,327% и
кај мазутот се регистрира зголемување во просек за околу 19,178 %.
Во исто време курсот на денарот во однос на доларот во изминатиов седумдневен период е
зголемен за 1,125%. Согласно Методологијата за формирање на цените, вклучени се сите овие
влезни параметри и извршено е соодветно прилагодување.
Напоменуваме дека ова се максималните цени на нафтените деривати од 00:01 часот на 14.04.2020
година. Трговците на големо и трговците на мало со нафтени деривати и горива за транспорт можат
да ги формираат цените на одделни нафтени деривати и горива за транспорт и пониско од
највисоките утврдени цени.

Leave a Reply