Најдобрата деловна стратегија за која ретко кој зборува

Никогаш не знаете какви можности ќе добиете како љубезна личност. И никогаш нема да знаете какви можности ќе ги изгубите како злобна личност. Во последно време, љuбезноста стана главен квалитет. Проблемот е во тоа што повеќето луѓе ја гледаат љубезноста како слабост, мешајќи ја со пасивност или едноставност. Поентата не е само во можноста да продавате и да преговарате, и не само да го правите она што го сакате. 

1. Љубезноста ви овозможува да акумулирате емотивен капитал.

Ако постапувате со некого во деловноста со љубезност, ќе имате дополнителна моќ за понатамошна изградба на вашето претпријатие. Но, да бидеме јасни: Да не се мислиме дека сме Мајка Тереза. Мислете на тоа како паметен потег, како во бизнисот така и во животот. Колку повеќе давате, толку повеќе емотивен капитал ќе акумулирате, и повеќе ќе расте вашата репутација. Второ, никогаш не знаете каде утре ќе има луѓе со кои љубезно сте се однесувале. Некој од нив, на пример, ќе стане извршен директор на голема компанија или да заземе некоја друга влијателна позиција. И вашата позитивна емоционална врска со таа личност на крајот може да се покаже како многу вредна. Дури и ако оваа личност не достигне никакви височини, сепак овој чин позитивно ќе влијае на вашата карма, и на крајот ќе се врати уште повеќе.

2. Го зголемувате нивото на доверба.

Проблемот е во тоа што повеќето луѓе, гледајќи дека лошото однесување напредува на краток рок, и почнуваат да се однесуваат така. Тие гледаат како луѓето што дејствуваат грубо се унапредуваат. Тие гледаат како претприемачите кои граделе големи компании се груби кон своите вработени. И од сите овие набудувања, тие извлекуваат лажни заклучоци, сметајќи дека славното и злобно однесување е ефикасна стратегија што ќе им овозможи да ја добијат играта. Но, ако покажете премногу ригидност за да ги контролирате луѓето кои работат за вас, правите голем ризик. Луѓето се сеќаваат на односот кон нив и памтат, што дефинитивно ќе влијае на вашиот бизнис на долг рок. 

3. Љубезноста секогаш се наградува.

Луѓето го забележуваат вашиот добар став. И еден ден тие ќе одговорат на љубезното со добро. Дури и ако сте во затворен простор, разговарате само со една личност, тој сигурно ќе ја почувствува вашата љубезност. Особено ако не очекува такво однесување од вас. Дури и ако вашата средба е краткотрајна, направете добро. Можеби повторно ќе го сретнете за 10 години, кога тој станува друга, повлијателна личност. И кога ќе ве види, сигурно ќе се сети колку сте биле добри со него. Реалноста е дека бројот на можности што ги добиваат добрите луѓе е огромен. Размислете за тоа.

Парадоксално, попрофитабилно е да се однесувате кон другите луѓе со секаква љубезност и дарежливост, без да очекувате ништо за возврат. 

И, ако продолжите да правите добро, ќе добиете многу повеќе можности отколку што ќе имате опции за тоа како да ги искористите.

https://www.garyvaynerchuk.com/the-best-business-strategy-no-one-talks-about/

Leave a Reply