Уште во 2015 година, Бил Гејтс објаснува како треба да се подготвиме за следната пандемија и го предвидува точно она што ни се случува денес.(ВИДЕО)

Поради некоја причина, во времето кога овој говор не доби многу на значење, луѓето не го сфаќаа за сериозно. Бил Гејтс за скоро осумминутниот говор во 2015 година навистина изнесе неколку интересни работи на виделина.

Во рамките на овој говор Гејтс, само околу една година по појавата на ебола зборуваше за тоа како ние како целина не бевме подготвени за уште еден појава. Тој истакна дека ние откако видовме што се случило со еболата требаше да бидеме свесни дека нашите системи треба да се променат и дека едноставно не сме подготвени да се справиме со ваквите појави. Овој говор јасно ни укажува колку сме подготвени и сега, како што се шири коронавирусот.

Во рамките на описот за ова видео на YouTube, каналот TED Talk напиша:
Во 2014 година, светот избегна ужасна глобална појава на ебола, благодарение на илјадниците несебични здравствени работници – плус, искрено, благодарение на многу голема среќа. Во ретроспектива, знаеме што требаше да направиме подобро. Значи, сега е време, предлага Бил Гејтс, да ги искористиме сите наши добри идеи во практика, од планирање на сценарио до истражување за вакцинирање до обука на здравствени работници. Како што вели, „Нема потреба да се паничи… но мора да почнеме“.

За време на овој говор, Гејтс зборува за тоа како се воделе работите кога тој растел и какви чекори треба да преземаме сега како целина, за да бидеме подготвени. Тој јасно стави до знаење дека кога станува збор за глобална катастрофа, најголемата закана не изгледa како нуклеарна војна, туку наместо тоа е вирус или болест. Тој изјави дека „ако нешто убие над 10 милиони луѓе во следните неколку децении, најверојатно станува збор за високо заразен вирус а не војна“.

Кога го поминавме начинот на кој се справивме со појавата на ебола, тој истакна дека не се спремивме онолку колку што требаше. Наместо да имаме систем што не функционираше доволно добро, „воопшто немавме систем“. Ние како целина не сме сфаќале ваков вид на сериозни работи може да се случат и треба да сме доволно свесни за да се донесе некаков вид на промена во иднина.

За да го слушнете говорот на Гејтс, погледнете го видеото подолу. Тој очигледно имаше многу повеќе во неговиот ум отколку повеќето во тоа време и ако го послушавме, можеби работите не би биле како што се сега. Што мислите за она што тој мораше да го каже а што се однесува на нашата ситуации денес?

 

Leave a Reply