Работењето и КОРОНАТА: Колку вработени ДАЛЕ ОТКАЗ затоа што чувствувале дека ги УБИВА работното место?


Емоционалната, физичката и менталната исцрпеност на кои сме изложени е предизвикана од стрес, а научниците истражувале во кој период од животот најмногу сме изложени на тоа.

Современиот начин на живот ни наметна такво темпо што понекогаш имаме впечаток дека сме на брз воз и дека на тоа возење му нема крај.

Најголеми шанси да „изгориме“ на работа имаме на 32-годишна возраст, покажува истражувањето на една британска компанија. Експертите откриле дека луѓето на таа возраст, кои ја сочинуваат 50% од работната сила во Велика Британија, доживуваат втора економска криза во животот, и тоа едноставно човекот го „меле“.

Клучните причини зошто луѓето тогаш чувствуваат голем стрес и исцрпеност се прекувремената работа од дома (59%), неможноста да се оддели бизнисот од приватниот живот (42%) и соочувањето со сè поконкурентен пазар на трудот (33%).

Скоро половина (49%) од помладите испитаници ја напуштиле работата поради стрес, а повеќе од една четвртина (29%) немаат ништо против неплатениот годишен одмор.
За да се ослободи од стресот и да се релаксира, секој петти испитаник се свртел кон медитација и јога. Повеќе од половина (51%) изјавиле дека работеле прекувремено од почетокот на пандемијата, просечен работник во Велика Британија работел дополнителни 59 часа или седум дена во текот на пет месеци, додека третина изјавиле  дека се на работ да „пукнат“.

Ако не можете да ја смените реалноста, тогаш барем спречете се целосно да “изгорите” или да ги ублажите ефектите од стресот. Еве како …

Важно е да се држите до рутината, односно да легнете и да се будите истовремено, без оглед дали работите од дома или од канцеларија. Обидете се што е можно повеќе да останете на сонце и чист воздух.


 

Leave a Reply