Кои се сексуални отстапувања, зошто се јавуваат и кои се сметаат за Болест.


Концептот на „норма“ во сексот останува релативен и зависи од местото и времето. Она што се смета за прифатливо во една култура, може да биде ненормално, па дури и нелегално во друга култура.

Сепак, научниците идентификуваа нарушување на сексуалното однесување наречено парафилија . Тоа е привлечност кон предмети, партнери и ситуации што повеќето луѓе не ги сметаат за сексуално привлечни.

Што се смета за сексуална парафилија

Нормалниот секс е стимулација на гениталиите помеѓу возрасните по заедничка согласност. Абнормално – сè што оди подалеку од тоа. Ова е мислењето на Американската асоцијација за психијатрија и МКБ-10 .

Видови сексуални парафилии

Денес, меѓународната класификација на болести ги вклучува следниве парафилии:

 • фетишизам – сексуална желба предизвикана од предмети. На пример, фетиш за нозе е сексуална привлечност кон стапалата на нозете;
 • фетишистички трансвестизам – кога некое лице носи облека од спротивниот пол за да се возбуди;
 • егзибиционизам – човек се возбудува кога им ги покажува половите органи на странци во јавност;
 • воајеризам – шпионирање на луѓе за време на облекување или секс, што доведува до сексуално возбудување и мастурбација;
 • садомазохизам – сексуално возбудување од болка или понижување. Ако некое лице сака да нанесува болка – станува збор за садизам, и ако некое лице претпочита да биде предмет на таква стимулација – за мазохизам;
 • Фротеризам – некое лице се возбудува кога ги трие гениталиите на луѓе на преполни јавни места, како на пример во транспортот;
 • зоофилија – сексуална привлечност кон животните;
 • педофилија – сексуална привлечност кон децата;
 • некрофилија – сексуална привлечност кон трупови.

Но, оваа листа постојано се менува. На пример, до 1973 година, хомосексуалноста се сметаше за парафилија и подоцна беше исклучена од списокот на сексуални отстапувања.

Во 2019 година, СЗО ја спроведе единаесеттата ревизија на меѓународната класификација на болести. Новиот список, ICD-11, ќе стапи на сила во 2022 година. Според новите стандарди, фетишизмот, фетишистичкиот трансвестизам, садомазохизмот и другите сексуални склоности ќе се сметаат за норма.

Како се јавуваат сексуални отстапувања

Научниците не даваат конкретен одговор за тоа како се појавуваат сексуални отстапувања. Постојат неколку теории :

 • Психолошка траума.  Некои експерти веруваат дека отстапувањата во сексуалното однесување се поврзани со сексуална злоупотреба или детска траума.
 • Генетика. Постојат научници кои сугерираат дека перверзиите се пренесуваат генетски. Сепак, тоа не е секогаш така. На пример, според една студија, идентични близнаци имаат различни сексуални преференции.
 • Грешки во еволуцијата.  Други истражувачи велат дека некои парафилии, како што е уролагија, биле наследени од предци, животни за кои ова однесување е природно. Уролагија е сексуална возбуда од допирање, душкање или гледање како уринира вашиот партнер. За да избере женка за парење, жирафата ја „вкусува„. Кај женките во овој момент се излачува  урина. Според вкусот на урината, што зависи од одредени хемиски соединенија, мажјакот разбира дали женката е подготвена за парење. Исто така, машката гребенска ајкула ја гризе женката за време на парење, а полските змии имаат групен секс.

Ниту една од теориите не може да ги објасни ваквите сексуални перверзии.

ИЗВОР


Leave a Reply