Истражувачи успеале да складираат 75,6 терабајти податоци на парче кварц помало од чаша


Количината на дигитални податоци генерирани од луѓе расте со исклучително висока стапка. Во меѓувреме, физичките медиуми не се развиваат толку брзо. Ова значи дека треба да se купат повеќе и поскапи хард дискови за да може да се складираат на cloud. Излез од оваа ситуација може да биде новата технологија на Мајкрософт што овозможува да снимите и зачувате десетици терабајти податоци на парче кварц.

 

Microsoft Project Silica се заснова на технологијата за снимање податоци на кварцно стакло со висока цврстина со ласер со деформација на нејзината структура, според TechRadar . За време на експериментите, истражувачите успеале да „запишат“ 75,6 ТБ податоци на парче споен кварц со големина на 2,5-инчен диск. Аналогно на тоа, нај капацитетниот 3,5-инчен хард диск има капацитет од 20 ТБ.

 

Постои мал проблем

Главниот проблем со кој се соочи тимот на Project Silica е тоа што кварцните медиуми не можат да бидат пребришани. Затоа, информациите за тоа се само за читање. Ќе биде тешко да направите резервна копија, ќе трае многу подолго отколку со редовните дискови.


Податоците за кварц се само за читање / Microsoft Photo

Како што се испостави, не само Мајкрософт, туку и други компании работат на слична технологија. Seagate веќе има свој развој.

Аналитичарите велат дека до 2025 година количината на податоци во светот ќе надмине 175 зетабајти (1 ЗБ = милијарда ТБ). Ова е шест пати повеќе отколку во 2018 година. Покрај тоа, развојот на 5G мрежи, побарувачката за видео со висока дефиниција и пазарот на Интернет на нештата може да доведе до фактот дека до крајот на деценијата, вкупниот износ на информации ќе достигне 1 трилион терабајти – 1.000 зетабајти.

ИЗВОР

Leave a Reply