Сопствениците на мачки живеат подолго?


Вашето домашно милениче може да ви даде многу повеќе од безрезервна љубов.
Истражувањата покажуваат дека сопствениците на мачки поретко умираат од срцев удар и други кардиоваскуларни болести отколку оние кои никогаш немале мачка.

Ова се резултатите од анализата на податоци на 4500 мажи и жени, на возраст од 30 до 75 години, кои учествувале во Националното истражување за здравје и исхрана во Орегон.
Никој од нив немал кардиоваскуларни заболувања на почетокот на студијата, а дури 55 % од нив потврдиле дека имаат мачка или ја имале во одреден момент од животот.

Во споредба со нив, луѓето кои никогаш немале мачка имаат 40% поголем ризик од срцеви заболувања. Важно е да се истакне дека истражувачите во предвид земале и  други фактори, како што се годините, полот, расата, крвниот притисок и пушењето.

 

Извор: Petmagazine.rs.


 

Leave a Reply