Известување за учество на фестивалот „Гола месечина“ – Драмски театар Скопје


НУ Драмски театар Скопје ќе земе учество на
меѓународниот фестивал на комедијата, „Гола месечина“, кој ќе се одржува од
28.9.2020 до 3.10.2020 во заедничка продукција на Театар Комедија и Општина
Аеродром.

Драмски театар Скопје ќе учествува со претставата „Партија реми“ на
29.9.2020 со почеток во 20:00ч.

ЗА ПРЕТСТАВАТА „ПАРТИЈА РЕМИ“

 

Драмскиот текст „Партија реми“ од американскиот драмски автор Доналд Ли Кобурн, 1978 година ја добива Пулицеровата награда за најдобар драмки текст, а актерите кои ги играле улогите за најдобри актери таа сезона на њујоршката сцена.

Еден човек и една жена во својата Трета доба, како штитеници на Дом за стари лица, преку играњето карти се запознаваат, остваруваат посебно пријателство и поврзаност.

Додека трае партијата карти која станува повод но не и причина за средба, тие ги раскажуваат своите животи, згоди и незгоди… понекогаш тажни, некогаш комични…

Гледачот може да ја почувствува искрата на животот што како кандилце гори во нив но и сознанието дека животот минува за секого и секогаш. А секое ново “делење на картите“ станува метафора за шансите што во животот ги користиме или не!

Трагикомичните ситуации во кои ке се најдат двајцата фанатични играчи на реми понекогаш наликува на арена во која се игра “игра за живот или смрт“, а публиката ужива следејќи ги и препознавајќи се.

Сакам посебно да се заблагодарам до луѓето чии совети ја направија оваа приказна уште поубава: Мери Терзиева (директор на домот за стари лица „Идила и Мери Терзиева“), Милица Стојанова (актер), Невена Зубчевиќ (директор на центар за рехабилитација Кембриџ, Бостон), Кренаре Невзати (кореограф).


 

Leave a Reply