Човек со мачета нападна минувачи кај редакцијата на Шарли Ебдо во Париз

 

 

Четири лица се сериозно повредени како резултат на напад на човек со мачета пред поранешната канцеларија на сатиричниот весник Шарли Ебдо во XI арондисман во Париз, пренесува Ле Паризиен.

Нападот се случи утрото на 25 септември на улицата Никола-Апер, во непосредна близина на зградата каде се случи терористички напад во јануари 2015 година, при што загинаа 12 лица . Според првичните информации, четири лица се повредени, меѓу кои и вработен во продуцентската компанија Премиер Лајнс, која изнајмува простор во блиската зграда, од кои две се во сериозна состојба.

Напаѓачот, според очевидци, исчезнал во метрото. Ништо не е соопштено за неговите мотиви. Полицијата го заштити местото на инцидентот, од жителите на околните куќи се бара да не го напуштаат домот.

Шарли Ебдо неодамна повторно ги објави цртаните филмови со  Мухамед кои го предизвикаа терористичкиот напад во 2015 година . По што, Ал Каеда и се закани на редакцијата со нов напад.

Оттогаш, редакцијата е преселена во друга област на Париз. Нејзината адреса се чува во тајност, а новинарите ги чуваат над 80 полицајци.

 

 

Leave a Reply