Полска е прва во светот што започна со производство на лек против КОВИД-19: првата серија е подготвена

 

Полската компанија Биомед Лублин стана прва во светот што започна со производство на лек против коронавирус. Наскоро ќе се тестира на заразени граѓани на земјата.

Лекот се создава врз основа на антитела од луѓе кои веќе се заразиле со коронавирус, според  Онет

Развивањето на лекот трае од март. Лековите се базираат на плазмата на заразени лица кои ја надминале болеста. Полскиот сенатор изјави дека Полска е единствената земја во Централна и Источна Европа што ја има потребната технологија за производство на овој лек.

Новиот лек за третман на коронавирус е во ампули. Наменет е за интрамускулна инјекција. Се верува дека антителата од луѓе кои се разболеле од коронавирус ќе им помогнат на другите заразени лица. 

Компанијата не дава информации колку чини развојот и производство на лекот. Но, познато е дека научниците добија грант од пет милиони злоти. Ова е приближно 1.1 милиони евра. 

Според полското радио , процесот на производство на првата група на лекот е завршен. Претходно, ефикасноста на лекот беше проучена во лабораторијата на професорот Кшиштоф од Центарот за биотехнологија во Малополска во Краков.

Сега лекот мора да се подложи на клинички испитувања кај болни пациенти. Тие ќе бидат извршени од лекари во Лублин, Битом, Бјалисток и Варшава.

 

ИЗВОР

Leave a Reply