Лековитата моќ на предењето на мачките


Мачките се неверојатни суштества, и доколку ви недостасува љубов и поддршка, ве советуваме да си набавите симпатично маче за да ви го лекува срцето со својата нежност.

Една мачка која преде чудесно влијае на вашето човечко срце на кое му е потребна топлина, а три или четири прават вистинска магија. Домашните мачки се повеќе од само емоционална поддршка. Галењето со мачка е одличен начин да се опуштите и да се чувствувате сакани, но слушањето на нивното мјаукање го подобрува целокупното чувство за себе.

Студија од 2008 година на истражувачи од Универзитетот во Минесота покажа дека сопствениците на мачки имаат 30% помала веројатност да умрат од срцев удар отколку оние кои немаат мачка. За време на студијата, која траеше 10 години, беа интервјуирани 4435 лица, од кои 2435 (55%) во тоа време или во минатото имале домашни миленици. Истражувачите заклучиле дека помалиот ризик од смрт кај сопствениците на мачки од кардиоваскуларни болести најверојатно е поврзан со антистресните квалитети на самите мачки.

Значи, предењето на мачката, според научниците, има терапевтски ефект, бидејќи вибрациите на овие звуци се движат од 20 до 140 херци. Милувајќи ја вашата мачка и слушајќи го нејзиното предење е еден од најрелаксирачките начини да го поминете времето.

Сепак, позитивните ефекти на овие звуци не се ограничени на релаксација, што само докажува колку мачките се посебни и колку ги потценуваме.

Подолу е список на работи што може да ви ги направи една мачка покрај вас:

  • Според извештајот на Националната медицинска библиотека, таа може да ви го намали крвниот притисок.
  • Луѓето со несоница може да се обидат да заспијат со галење мачка што преде. Овој мек звук често го има истиот смирувачки ефект врз умот како и слабиот дожд на земјата или звукот на река.
  • За предењето се вели дека олеснува отежнато дишење. Отежнато дишење е напорно или отежнато дишење што не е секогаш предизвикано од медицински состојби. Значи, причина за отежнато дишење може да биде интензивен спорт, искачување на врв на планина, тесна облека, седечки начин на живот или долг одмор во кревет.
  • Постојат анегдотски извештаи дека ставањето мачка на нејзиниот стомак и галењето може да ги олесни симптомите на ПМС. И, има смисла, бидејќи топлите облоги често се препишуваат за лекување на грчеви и непријатност во стомакот. Ритмичките вибрации на телото на вашата мачка додека се чистат може да ви помогнат да се чувствувате подобро.
  • Познато е дека вибрациите на мачки помагаат во ублажување на болката во мускулите, тетивите и лигаментите.
  • Звуците од 25-50 херци се одлични за лекување на фрактури и воспаленија. Вашата мачка преде во овој опсег, што ги зајакнува напорите на лекарите.

Мачките се неверојатни суштества, и доколку ви недостасува љубов и поддршка, ве советуваме да си набавите симпатично маче за да ви го лекува срцето со својата нежност.


Leave a Reply