Седум работи што покажуваат дека веројатно сте поинтелигентни од просекот

 

 

Истражувањето на списанието „Business Insider“ покажува дека некои однесувања и особини се поврзани со повисокото ниво на интелигенција. Ова, се разбира, треба да се земе со резерва – тоа е само статистика и просек, не значи дека веднаш ќе станете поинтелигентни, на пример ако купите мачка.

 

1.Вие сте најстарото дете

Истражување спроведено во 2007 година меѓу припадници на норвешката војска покажа дека најстарите браќа и сестри во семејство имаат повисок коефициент на интелигенција. Сепак, ова не е генетски определено, но научниците веруваат дека тоа е така, затоа што родителите генерално посветуваат поголемо внимание на своето прво дете отколку на оние кои ќе се родат подоцна.

 

  1. Музикални сте

Во 2011 година беше спроведено истражување на група деца. Едната група деца учеле ликовна уметност, а другата музика. За само 20 дена, 90 проценти од децата кои биле дел од музичката група покажале знаци на повисоко ниво на интелигенција.

 

  1. Не пушите

Студија спроведена во 2010 година во Израел врз група мажи на возраст од 18 до 21 година покажа дека пушачите имаат помал коефициент на интелигенција од непушачите. Студија спроведена на 20.000 млади мажи покажа дека просечниот коефициент на интелигенција кај непушачите е 7.

 

  1. Слаби сте

Здравото тело е тесно поврзано со здравиот ум. Француско истражување од 2006 година открило дека учесниците со вишок килограми се сеќаваат на 44% од зборовите, додека оние со помалку се сеќаваат на 56% од зборовите на тестот.

 

  1. Пишувате со лева рака

Во 2007 година беше спроведена студија на 643 лица, која покажа дека луѓето што пишуваат со лева рака се поинтелигентни од оние кои пишуваат со десна. Истражувањата исто така сугерираат дека оние кои пишуваат со лева рака се повеќе склони кон дивергентно размислување, што е една од најважните карактеристики на креативноста.

 

  1. Имате мачка

Студија од 2014 година покажа дека луѓето кои повеќе ги сакаат кучињата се поотворени, додека луѓето кои ги сакаат мачките се поинтелигентни.

 

  1. Високи сте

Студија спроведена во 2009 година покажа дека повисоките деца постигнуваат подобри резултати на тестовите за интелигенција. Студија објавена на веб-страницата на Националниот центар за информации за биотехнологија на САД тврди дека се покажало дека и повисоките луѓе имаат повисок IQ. Покрај тоа, истражувањето од Принстон сугерира дека повисоките деца постигнуваат малку подобри резултати на когнитивните тестови.

 

Извор: b92.net

Leave a Reply