Има нафта, нема пари: зошто се најдоа заробени богатите шеици во Кувајт

Една од најбогатите земји во Персискиот Залив доживува економска криза затоа што остануваат пари за еден месец.

Кувајт е мал емират на северот на Персискиот Залив, кој се граничи со Саудиска Арабија и Ирак. Односите со последниот беа особено проблематични: додека Кувајт го поддржуваше Ирак во нивната војна со Иран во 1980-тите, Садам Хусеин ја окупираше земјата на 2 август 1990 година. 

Нафтената индустрија беше скоро уништена од тактиката на повлекување на Садам. Поголемиот дел од домородното население избега во Саудиска Арабија и другите соседни земји, Кувајт беше поразен, неговите вредности беа ограбени. Илјадници Кувајќани загинаа.

Според проценките на ММФ за 2020 година, БДП по глава на жител е 8-ми во светот и изнесува повеќе од 67 илјади долари . Ако го оцените регионот, малку повеќе само во ОАЕ. Апсолутен лидер е Катар со скоро 139 илјади. Но, постои проблем: генерално, падот на бруто домашниот производ од 1 април се очекува на 40%. 

Буџетот на земјата расте, а нејзиниот дефицит е зголемен за 69%. Ова е седми последователен буџет за дефицит по падот на цената на нафтата во 2014 година. Повеќето одат за плати и субвенции – до 2.000 УСД по семејство. Ова вклучува помош за дом, храна и гориво. 

Владата му се обрати на парламентот со предлог за нова обврска за долг – да земе 20 милијарди динари (65 милијарди американски долари ) за 10 години. Сепак, овој обид не успеа во фазата на комитетот.

По дебитантската емисија на еврообврзници во 2017 година, стариот законодавен дом истече и владата мора да побара дозвола секој пат одделно. Останува уште една последна шанса: владин декрет кога истекуваат овластувањата на парламентот во 2020 година. 

Пратеникот Тамер Ал-Сувајт за локалниот печат изјави дека „одлуката на шефот на Министерството за финансии не шокираше“. Во јуни, емирот на Кувајт, Сабах ал-Ахмед ал-Сабах, повика на помалку зависна економија од нафтата

Иднина на проблемот

За прв пат Саудиска Арабија воведува даноци, а Бахреин и Оман, кои се помалку богати, сè уште се позајмуваат и очекуваат помош од соседите. ОАЕ го рекламира Дубаи како логистички, туристички и финансиски центар. Додека спорот продолжува, поради протестите на персоналот, производството на нафта падна за 60%. Вработените се незадоволни од намалувањето на социјалниот пакет и платите. 

Коронавирусот исто така ја заврши својата валкана работа. Повиците за втора блокада веќе беа најавени „истрел на милоста“ за економијата на КувајтТој ќе го уништи она што останува од комерцијалната активност, пишува Завија. Експертите сметаат дека ситуацијата е „нормална“, покрај зголемувањето на бројот на пациенти – зголемување на тестирањето. 

Во Кувајт цените на услугите, стоките и производите растат, рече д-р Ал-Jерави, водечки економист. „Покрај тоа, цената на услугите на трудот исто така се зголеми поради пандемијата што ги зафати сите сфери на животот“, рече тој. И тука ги споменуваме иселениците, од кои многумина се во земјите од Заливот. Нивната иднина и земјите во кои работат остануваат нејасни. 


https://24tv.ua/kuveyt-nafta-ye-groshey-nema-shho-bude-dali-novini_n1414446Leave a Reply