РЕКОНСТРУКЦИЈА И ВЕЛОСИПЕДСКИ ПАТЕКИ И НА БУЛЕВАРОТ 8.СЕПТЕМВРИ

Екипите на Град Скопје од денеска го реконструираат булеварот 8.Септември, на
потегот од булеварот Илинден до улицата Скупи. Во текот на градежните работи ќе
се изврши комплетна реконструкција на коловозот, обнова на тротоарите со замена
на оштетените рабници и нивелација на постојните шахти и сливници, во двете
насоки, во должина од 980 метри.
– Реконструкцијата ја почнуваме со тротоарите и велосипедските патеки, а во
текот на неделата ќе се префрлиме и на коловозот. Станува збор за
релација долга 980 метри, која претставува главна артерија што ги поврзува
населбите Карпош 2, 3 и 4 со Злокуќани, Бардовци, Момин Поток и другите
населби во северниот дел од градот. Ќе изведеме и нова велосипедска
патека со што ќе го завршиме таканаречениот Конектор број 5 и ќе ги споиме
населбите Карпош, Злокуќани и Бардовци со велосипедската патека на кејот
на Вардар. Ќе формираме и нов дрворед од околу 100 дрвја, а ќе уредиме и
средишна жардиниера – рече денеска градоначалникот Шилегов.
За реконструкција на булеварот 8.Септември ќе се вложат 43 милиони денари со
вклучен ДДВ, а градежните работи треба да завршат во рок од 40 дена.
Булеварот 8.Септември е десетта реконструкција која ја почнува Град Скопје во
изминативе две недели. Поради тоа, Шилегов упати апел до граѓаните да покажат
трпение додека траат градежните работи на сообраќајниците, за зимата да ја
дочекаме со реконструирани улици во сите општини.
Значајно е да се нагласи дека пред 2 години Градот Скопје на булеварот
8.Септември изгради велосипедска патека од улицата Варшавска до надвозникот
кај „Александар палас“.

Со почит,
Град Скопје

Leave a Reply