Научен СКАНДАЛ: Во руската студија за вакцината против КОВИД-19 пронајдени копирани податоци

Во студијата за потенцијалната вакцина на Русија против коронавирус, експертите откриле сомнителни податоци. Научниците сега се уште позагрижени дека на луѓето им е дозволено да се вакцинираат надвор од клиничките испитувања.

 

Русија веќе одобри употреба на вакцина против КОВИД-19 наречена „Сателит V“ . Вакцинации кои може да се направат на луѓе кои не учествуваат во клинички студии. Но, податоци излегоа од научната заедница. Во водечкото научно списание „ Природа“, научници од целиот свет им се обратија на Русите со отворено писмо исполнето со  критики.

Овој месец, развивачите на руската вакцина ги објавија резултатите од нивното истражување во медицинското списание „Лансет“. Група независни научници забележале дека некои податоци постојано се повторуваат. Наместо тоа, самиот извештај е претставен само во форма на графикони без да се наведат деталните податоци врз кои тие се засноваат.

Иако истражувањето опишано во овој извештај би можело да биде значајно, формата на презентација на податоци предизвикува голем број непријатности и бара пристап до оригиналните податоци за целосна истрага, се вели
во писмото.

38 научници го потпишаа отвореното писмо. Според молекуларниот биолог Енрико Бучи, тој забележал неколку чудни работи.

На пример, во една од точките на извештајот, руските автори посочија мерења на нивото на имунолошки клетки во крвта на волонтери на кои им беа инјектирани вакцини со различни формулации. Имаше 2 групи од 9 учесници. Италијанскиот микробиолог беше вознемирен од фактот дека многу луѓе од различни групи имаа исто ниво на антитела во крвта.

Шансите ова да се случи случајно се крајно мали,
– рече Енрико Бучи.

Истражувач за вирусни респираторни инфекции на универзитетот Северозападен Еванстон истакна дека појавата на истите модели во податоците за две различни проценки е „многу малку веројатно“. Според него, толку чуден феномен не е ситница.

Ние не обвинуваме никого за неприфатливо однесување во научниот свет, но бараме појаснување за тоа како може да се појават такви очигледно идентични податоци. „Кога ја видовме веста дека Русија започна да инјектира вакцина на луѓе надвор од клиничките испитувања, почувствувавме дека мораме веднаш да проговориме
“, додаде Бучи.

Како реагираше Русија?

Автор на рускиот извештај за тестот на вакцината е Денис Логунов, истражувач во Националниот истражувачки центар за епидемиологија и микробиологија именуван по Н.Ф. Гамалиел.

Leave a Reply