Сите се обидуваат да го зајакнат својот имунтитет, но знаете ли што го нарушува?

Ако за нешто зборуваме во последните месеци, тоа е како да го зајакнеме имунитетот.
Лекарите препорачуваат добро да спиеме и квалитетно да се храниме.
Исто така, во секоја аптека добиваме совет за суплименти кои можат да ни помогнат,
но она што треба да го направиме, е да не го нарушиме имунолошкиот систем.
Постојат неколку работи кои го нарушуваат.
Пасивно пушење
Додека уживате и си седите со вашите членови на семејството кои пушат, верувале или
не, и тоа влијае врз вашиот имунолошки систем. Како што покажа истражувањето,
изложеноста на чадот од цигарите убива околу 600.000 луѓе секоја година и го
зголемува ризикот од акутни респираторни инфекции, како и од хронични
опструктивни белодробни заболувања.
Редовно земање антибиотици
Ако пиете антибиотици и при најмала инфекција, верувајте го загрозите имунитетот.
Истражувањето спроведено од Харвард, Институтот МИТ и Институтот Вис, открило
дека антибиотиците можат да делуваат против нашето телото и да го ослабат начинот
на кој имунитетниот систем го штити организмот.
Загадени површини
Иако сигурно редовно чистите некои работи, како што се работната маса или
мобилниот телефон, има многу други што ги допирате секој ден, а тие се полни со
бактерии. Сунѓерот за капење, скалите, па дури и моливот што сте го позајмиле од
некого може да бидат извор на бактерии. Затоа, редовно чистете го домот и секогаш
носите влажни марамчиња и антибактериски гелови со вас.
Извор: Objektiv.rs

Leave a Reply