ЗА ЕДНА НЕДЕЛА ПОДИГНАТИ 154 НЕПРОПИСНО ПАРКИРАНИ ВОЗИЛА ОД ЈАВНИТЕ ПОВРШИНИ

Во текот на изминатата недела (03.09 – 09.09.2020 година) со специјалните возила
пајак се отстранети вкупно 154 возила од јавните површини. Од вкупниот број
непрописно паркирани и подигнати возила, 24 се отстранети од зонските
паркиралишта, а другите 130 возила по налог на сообраќајната полиција по основ
на сторени прекршоци: паркирање на коловоз, велосипедска патека, пешачки
премин, тротоар, зелена површина, спротивно на сообраќајните знаци, како и по
повик од трето лице.
Контролорите на зонските паркиралишта во истиот период санкционирале вкупно
261 возило, поради нерегулирано паркирање, односно за неплатена паркинг-
услуга. Од нив, 24 возила се отстранети со пајак службата, поради пречекорување
на дозволеното време на задржување на паркиралиштето.
Градот Скопје и јавното претпријатие „Градски паркинг“ апелираат до граѓаните да
го чуваат зеленилото и другите јавни површини, а своите возила да ги паркираат
исклучиво на означените паркиралишта. Апелираме сите корисници на услугите за
паркирање, навреме да го регулираат плаќањето за паркинг-услугата, за да не
бидат санкционирани и да не им биде поставен блокатор на тркалото. Плаќањето
за паркинг-услугата може да се изврши преку СМС порака или со греб картичка.

Leave a Reply