Технологијата се замеша и во модната индустрија. Напревен фустан кој чита мисли, ја менува формата и боите

Холандската дизајнерка Анук Випрехт претстави футуристички фустан, кој ја менува формата и бојата со читање на мозочните бранови на оној кој го носи! Иако е прототип, можеме да очекуваме поширока употреба на оваа технологија во иднина, во модната индустрија.

Фустанот Панголин е создаден со помош на 3Д печатач. Поврзан е со сопственикот преку 1.200 електроди, како што се оние што се користат во електроенцефалографијата. Кога мозочната активност е поизразена, фустанот трепери.

„Инсталиравме 32 специјални серво мотори и 32 LED диоди. Сè е поврзано со централниот систем на главата, кој го дизајнираа австриски експерти“, објасни Випрехт и додаде дека фустанот е направен од лесни материјали, пред се од најлон, со цел да се избегне непотребна тежина.

Извор: Objektiv.rs

С.С.

Leave a Reply