Зошто PCR-тестот може да даде лажен позитивен резултат?

Кога се прави PCR-тест, добивате резултат – „да“ или „не“ присутно САРС-CoV-2 во телото. Тестот не дава информации за тоа колку вирус има во примерокот или колку е веројатно дека инфекцијата е активна.

Професорот Карл Генеган верува дека наместо резултатот „да / не“ заснован врз тоа дали е откриена количина на вирус, тестовите треба да бидат ограничени така што многу мали количини на вирус не даваат позитивен резултат. Центарот за медицина базирана на докази на Универзитетот во Оксфорд ги разгледа податоците од 25 студии и објави нови податоци, пишува Би-Би-Си .

Важна е концентрацијата на вирусот

Позитивниот резултат може да се должи на присуството на честички на стариот вирус, по закрепнувањето. Затоа, бројот на случаи во моментов расте, а нивото на хоспитализација останува стабилно.

Така, истражувачите спроведоа експеримент каде примероци од вируси добиени од позитивни тестови беа ставени во сад со Петри за да видат дали ќе растат.

Најпрво, треба да се сфати дека PCR тестот користи хемија за подобрување на генетскиот материјал на вирусот, така што тој може да се изучува. Тест примерокот мора да помине низ низа лабораториски „циклуси“ пред да има доволно вирус.

Бројот на потребни циклуси укажува на количината на вирус во примерокот, без разлика дали станува збор за мали фрагменти или за многу. Ова, пак, се должи на инфективноста на вирусот.

Но, кога се тестирате за коронавирус, не добивате точен резултат за тоа колку вирус има во примерокот, или колку е веројатно дека инфекцијата е активна.

Потребно да се утврди прифатлива граница за честичките на вирусот

Лицето кое има голема количина активен вирус во телото и лице кое има само фрагменти од инфекција што веќе поминало, ќе го добие истото – позитивен резултат од тестот.

Затоа, истражувачите заклучиле дека инфективноста на коронавирусот се намалува по околу една недела од болеста.

Иако е невозможно да се провери секој тест за присуство на активен вирус, веројатноста за лажно позитивни резултати може да се намали ако научниците можат да ја утврдат границата.

извор

 

Leave a Reply