Garmin жртва на ransomware и мораше да плати милионски суми за декриптирање на датотеките

Фитнес-tracker и производител на опрема Гармин, жртва на хакери за откупна мрежа, мораше да плати откуп „мултимилионскa сума“ за декриптирање на датотеки и да го врати пристапот до своите внатрешни системи. Ова е објавено од Sky News од сопствени извори.

Дигиталните услуги на Гармин, спортски апликации, апликации за смартфони и други услуги останаа недостапни од 23 јули . Особено, Garmin Connect, кој им овозможува на носителите на смарт часовници и фитнес-тракери  да ги следат нивните физички активности како трчање и вежбање, е целосно недостапен.

Според извештаите на медиумите, компанијата се соочила со напад од вирусот ramsomware на извесен WastedLocker, поради што базата на податоци била криптирана (заклучена) и блокирани системите за производство во внатрешната мрежа. Услугите на Гармин беа делумно вратени на 27ми  .

Веројатно, WastedLocker, кој криптира датотеки и бара откуп за нивно декрипција, го развил Евил Корп, хакерска група со Руски корени. Од декември 2019 година, оваа компјутерска криминална организација, која се смета за една од најмоќните во светот, е под санкции на Министерството за финансии на САД.

Според „Скај њуз“, Гармин не можел да ги плати хакерите директно, па затоа тие најпрвин се обратиле кон една од фирмите за компјутерска безбедност со барање за посредување во договорот. Сепак, според Sky News, тие одбиле поради ризик од кршење на забраната за санкции.

Тогаш управата на Гармин ги користела услугите на друга компанија – Arete IR. Претставниците на оваа организација тврдат дека поврзаноста помеѓу малициозен софтвер WastedLocker и поединци вклучени во списокот за санкции во САД не е докажана. Arete IR одби да ја коментира ситуацијата со Гармин, повикувајќи се на договори за доверливост.

извор

Leave a Reply