СЗО: Пандемијата ќе потрае. Соопштение објавено по четвртиот состанок на комисијата за итни случаи.

Комисијата за итни случаи на Светската здравствена организација соопшти дека пандемијата COVID-19 продолжува да претставува сериозна закана ширум светот.

Ваквите заклучоци беа донесени од СЗО по состанокот на комитетот, кој го оцени нивото на закана од коронавирус. Следната средба е закажана за ноември

„После целосна дискусија и преглед на доказите, комитетот за итни случаи на СЗО дојде до заклучок дека пандемијата (КОВИД-19) е сè уште глобална итна здравствена состојба“, се вели во соопштението објавено во саботата, по четвртиот состанок на комисијата за итни случаи.

„СЗО верува дека КОВИД-19 продолжува да претставува многу голем ризик за светот и верува дека пандемијата ќе трае долго време, истовремено забележувајќи ја важноста на напорите за одговор на национално, регионално и меѓународно ниво“.

Земјите беа охрабрени да ја поддржат студијата со финансирање, како и да ги обезбедат потребните мерки на претпазливост при патување, редовно оценувајќи ја состојбата во различни земји низ целиот свет.

Следниот состанок на Комитетот за итни случаи на СЗО ќе се одржи за три месеци со одлука на генералниот директор на СЗО.

 

  • Од почетокот на пандемијата COVID-19, околу 18 милиони луѓе се официјално регистрирани ширум светот, од кои повеќе од 685.000 починале, а околу 11 милиони оздравеле.
  • Во последните 6 недели, двојно е зголемен бројот на откриени случаи на инфекција во светот.
  • Најголем број на пациенти има во САД (4,56 милиони), Бразил (2,6 милиони) и Индија (1,7 милиони).
  • Најголем број на смртни случаи како резултат на компликации од КОВИД-19 има и во САД – 156,7 илјади пациенти, во Бразил – 92,5 илјади пациенти и во Мексико – 46,6 илјади.

Повеќе тука

Leave a Reply