Чоколадото е добро за здравјето на срцето. Научници откриваат која доза е добра за срцето

Јадењето чоколада барем еднаш неделно е поврзано со намален ризик од срцеви заболувања, според истражувањето објавено ESC European Society of Cardiology

Чоколадото има добар ефект не само на расположението, туку и на здравјето на срцето. Новата студија сугерира дека чоколадото може да го спречи развојот на кардиоваскуларни заболувања.

Научниците претходно докажаа дека чоколадото е во состојба да го нормализира крвниот притисок, а исто така има добар ефект врз мукозната мембрана на крвните садови. Сега научниците откриле како чоколадото влијае на коронарните артерии на срцето.

Како се спроведе истражувањето

Научниците спроведоа комбинирана анализа на научна работа во текот на изминатите 10 години за односот помеѓу количината на консумирано чоколадо и оклузија на коронарна артерија. Така, наодите се засноваат на податоци од 336.228 лица.

Она што го открија научниците

Консумирањето на чоколадо неколку пати неделно го намали ризикот од корорнарна срцева болест за 8% .

Чоколадото содржи корисни хранливи материи, вклучително и флавоноиди, полифеноли, метилксантини и стеаринска киселина. Овие елементи во трагови се во можност да го намалат воспалението и да го зголемат нивото на добар холестерол,
– рекоа научниците.

Сеуште не е можно да се утврди кој специфичен вид на чоколадо е покорисен, и која е идеалната доза, но затоа истражувањата ќе продолжат.

 

Leave a Reply