Зошто коронавирусот има штетен ефект врз целото тело: објаснување на лекарите

Лекарите од целиот свет истакнуваат дека коронавирусот ги оштетува не само белите дробови, туку и бубрезите, црниот дроб, срцето, мозокот и нервниот систем, кожата и гастроинтестиналниот тракт.

Персоналот на Медицинскиот центар Ирвинг од универзитетот Колумбија во Њујорк, кој од сопствено искуство го искусил врвот на коронавирусот, собирал извештаи и од други медицински тимови од целиот свет, пишува Си-Ен-Ен .

Лекарите уште еднаш потврдија дека коронавирусот го напаѓа скоро секој дел на човечкото тело , оштетувајќи ги органите и предизвикува згрутчување на крвта. Срцето губи здрав ритам, бубрезите престануваат да функционираат нормално, а кожата е покриена со осип. Коронавирусот исто така предизвикува главоболки, вртоглавица, болка во мускулите и желудникот, и многу други симптоми заедно со класични респираторни симптоми, како што се кашлица и треска.

Зошто COVID-19 толку многу влијае на телото: објаснувања на лекарите

Голем дел од штетата што може да ја предизвика вирусот се должи на нејзиниот афинитет кон ACE2 рецепторите. Ги опфаќа клетките што ги поврзуваат крвните садови, бубрезите, каналите на црниот дроб, панкреасот, цревниот тракт и дишните патишта.

  • Зошто се случува цитокин бура?

Коронавирусната инфекција го активира имунолошкиот систем. Дел од овој имунолошки одговор предизвикува производство на воспалителни протеини – цитокини. Напливот на цитокини е една од причините за сериозни симптоми кај пациентите.

  • Зошто згрутчување на крвта со СОВИД-19?

Ефектот на згрутчување на крвта може да се појави поради различни механизми: директно оштетување на клетките што ги обложуваат садовите, како и мешање во различни механизми на згрутчување на крвта во самата крв. Особено, истражувачите веруваат дека ниското ниво на кислород во крвта предизвикано од пневмонија може да предизвика згрутчување на крвта.

Овие згрутчување на крвта се доста опасни, бидејќи можат да предизвикаат мозочен удар и срцев удар и да ги затнат бубрезите. Сепак, вистинската причина за згрутчување на крвта кај пациенти со ХОВИД-19 сè уште се истражува.

  • Зошто коронавирусот е опасен за дијабетичарите?

Едноставно е – состојбата на пациентите со дијабетес може да биде нарушена од оштетувања на панкреасот кои можат да бидат предизвикани од коронавирусот. 

извор

Leave a Reply