Bill Gates за вакцината за COVID-19 „Треба да имаат предност оние на кои им е најпотребна а не на оние кои можат повеќе да платат„

Вакцината за коронавирусот треба да се даде пред сè на оние на кои им е потребна, а не на оние кои се во можност да платат повеќе, убеден е основачот на Мајкрософт, Бил Гејтс. Тој ја даде оваа изјава на конференцијата за ширење на инфекција организирана од Меѓународното здружение за борба против СИДА (IAS). Настанот се одржа на 11 јули, во онлајн формат.

Според Гејтс, ако дистрибуцијата на лекови и вакцини е неправедна, тоа ќе доведе до многу сериозни последици. „Ќе добиеме пандемија што ќе трае подолг временски период, ќе донесе поголема неправда и ќе предизвика смрт на повеќе луѓе.“ – го цитира основачот на „Мајкрософт ТАСС“ .

Тој истакна дека луѓето што донесуваат одлуки за дистрибуција на вакцината треба да ги земат предвид не само факторите кои придонесуваат за растот на пазарот, туку и принципите на правдата.

Бил Гејтс и неговата сопруга Мелинда ја водат добротворната организација , која има на располагање околу 50 милијарди американски долари. Од фондот веќе се издвоени околу 300 милиони американски долари за развој на вакцина против коронавирус, како и за поддршка на најранливите во пандемија.

Извор

Leave a Reply