Потврдени симптомите кај домашните миленици кои заболеле од коронавирус

Неодамнешните студии на фармите во Холандија покажаа дека под одредени услови постои потенцијален ризик од инфекција на човекот при контакт со заразено животно. Како и да е, според официјалниот став на Светската здравствена организација (СЗО), во моментот нема докази за можна инфекција на човекот од домашни миленици (кучиња, мачки).

Заразените животни можат да покажат симптоми слични на оние кај луѓето. Кај мачки претежно се забележани клинички знаци на акутна респираторна инфекција. Кај мачките било забележано треска, кашлање, кивање, слуз од носната шуплина и очите. Некои мачки покажале знаци на акутна интестинална инфекција на цревата, придружена со повраќање и дијареја. Кај кучињата, болеста била асимптоматска, освен тоа што не лаат.

Научниците сметаат дека сега нема потреба да се спроведуваат целосни студии за животни на COVID-19. Сепак, се препорачува да се тестираат животни кои покажуваат знаци на респираторна болест. Основа за анализа за коронавирус може да биде близок контакт на животното со заразено лице.

За да се заштити миленичето од инфекција, треба да се избегнуваат контакти. Во случај на болест на сопственикот, грижата за животното мора да им се довери на други лица. Се препорачува да се одржат истите строги правила за хигиена на фармите , во циркуси, зоолошки градини, во одгледувачници на миленици со педигре и служби за улични животни.

Претходно пријавени и потврдени беа случаи на инфекција на животни од луѓе. Поточно, стануваше збор за домашни мачки, кучиња, кои можат да го префатат коронавирусот од сопствениците . Вирусот беше пронајден и кај диви мачки: во зоолошката градина во Њујорк, тие заразија лавови и тигри.

Михаил Шелканов, раководител на Меѓународниот научен и едукативен центар за биолошка безбедност на Далечниот источен федерален универзитет, во интервју за каналот „Русија 24“ изјави дека коронавирусот ќе мутира и во иднина и ќе може да зарази домашни, а потоа диви животни.

Извор

Leave a Reply