Фолксваген им понуди на вработените доброволно да си одат од работа и за возврат да ги обештети. Прифатија повеќе вработени од што е потребно.

Поради глобалниот пад на продажбата, раководството на фабриката „Фолксваген“ во Калуга реши да го намали персоналот на претпријатието. Посочија дека отпуштените вработени ќе бидат обештетени на што имало дури и повеќе луѓе што сакале да заминат отколку што планирале.

Како дел од мерките, фабриката во Калуга Фолксваген ги покани вработените да потпишат оставка „по своја слободна волја“. И за возврат ќе добијат шест плати на сите што веднаш ќе заминат, пишува „ Форбс “ 

Покрај тоа, вработените кои земале субвенција од компанијата за купување автомобил или недвижен имот и во исто време се согласиле да ја напуштат компанијата со шест плати им биле „простени“ овие долгови.

Како резултат на тоа, имало толку многу вработени кои сакале да се повлечат според таквата понуда што во еднен од одделите се пополнети повеќе апликации за разрешување отколку што првично било планирано. Поради ова, морало да се создаде комисија што одлучува кај кој да се одобри отказот, а кој да биде одбиен.

Leave a Reply