Отпочна производство на првата серија од 1 милион вакцини против коронавирус

Група научници од САД и Велика Британија презентираа вакцина која покажа 100% ефикасност во експериментите врз шимпанза. Вакцината спречи развој на пневмонија. Истражувачите веднаш ја започнаа првата фаза на клиничките испитувања. Но, без да ги чекаат нивните резултати, тие ги започнаа првите милион дози. Сепак, други истражувачи веруваат дека брзањето не е оправдано.

Прелиминарните податоци од студијата за вакцината SARS-CoV-2 против COVID-19 се објавени во списанието Nature . Предклиничките експерименти кај мајмуните покажаа дека вакцината предизвикува силен имунолошки одговор и ги штити белите дробови на животните од оштетување и развој на пневмонија. Добиените податоци сè уште не ги поминале сите фази на преглед за објавување на научен труд.

Докажана ефикасност на вакцината

Вакцинираните животни произвеле неутрализирачки антитела што можат да го спречат вирусот да влегува во клетките. Пневмонија не се развила кај ниту еден од шесте вакцинирани мајмуни, ​​додека во контролната група, воспаление се развило кај два од трите мајмуни.

Вакцинираните животни покажале пониско ниво на вирусна РНК во ткивото на белите дробови отколку кај невакцинирани животни. Затоа научниците тврдат дека вакцината штити од вирусот во белите дробови.

Во меѓувреме, други научници не се согласуваат со ваквите заклучоци. Тие веруваат дека вакцината може да обезбеди само делумна заштита (затоа што вирусот во ткивото на белите дробови сепак се појавил и респираторната стапка на некои животни била споредлива со пациентите) и не се знае каков ќе биде резултатот од вакцината кај луѓето, пишува „ Форбс“ .

Големо производство на вакцини за луѓе

И покрај ова, научниците веќе ја започнаа првата фаза од клиничкото испитување, па дури и масовно производство на вакцината . Истражувачите планираат да произведат околу 1 милион дози на вакцината до септември.

Според самите научници, ова е присилна мерка во пандемија, која во случај на успешни резултати од истражувањето, брзо ќе им обезбеди вакцина на луѓето. Тие го проценуваат нивниот можен успех на 80%

извор

Leave a Reply