Европа стравува од втор бран на коронавирус

„Наивно е да се мисли дека коронавирусот заврши“, ова се зборови на главниот советник за борба против пандемијата во Белгија. Многу експерти се убедени дека европските земји ги олабавуваат мерките премногу рано. Ваквото брзање може да доведе до нов пораст на заразата. Подмолниот вирус може да стагнира и да чека. На пример, во Кина, зона со висок ризик од ширење на KОВИД-19 повторно се појави – тоа е провинцијата Jilin на северо-исток на земјата. Неодамна, таму се регистрирани неколку десетици случаи на коронавирус. Властите дури ја ограничија и железничката врска со регионот. На пример, во Јужна Кореја. Од 18 април, таму се регистрирани помалку од десетина нови инфекции дневно. Надлежните го укинаа карантинот, се отворија барови, ресторани, клубови. И минатиот викенд – повторно голем скок на заразени. 

Во Европа ситуацијата е сè уште мирна. Оваа недела на Французите им беше дозволено да излезат од своите домови без специјални дозволи, во Данска се отворија продавници и трговски центри, а канцелариските работници се вратија на работа во Велика Британија. Епидемиолошкиот процес сега може да биде засегнат не само од социјалните фактори. Се верува дека во текот на летото, коронавирусот ќе ја намали агресивноста. Топлото време и зголемувањето на сончево зрачење негативно влијаат на опстанокот на вирусот во околината. Сепак, неможе да се очекува дека целосно ќе исчезне.

„Најверојатно, КОВИД-19 ќе ги повтори вообичаените подеми и падови во студената сезона. И јасно е дека болеста нема да исчезне никаде во текот на летото, но несомнено ќе се намали бројот на случаи. Вирусот ќе продолжи да постои и затоа се очекува во студената сезона уште еден сезонски пораст, а колкав ќе биде тој пораст ќе покаже времето, затоа што, повторувам, постоењето на вирусот е непредвидлив. Ако сè оди според истото сценарио што во моментот се забележува, тогаш намалувањето се очекува во блиска иднина. ако мутира, тогаш не е можно да се предвиди нешто разбирливо “, коментира Александар Горелов, заменик директор на Централниот истражувачки институт за епидемиологија на Сојузната служба за супервизија, соодветна членка на Руската академија на науките, доктор на медицински науки.”

Истото мислење го делат и американски експерти. Според нивната верзија, коронавирусот ќе претставува закана барем уште 18 месеци. Ќе продолжи да предизвикува појава на епидемии во различни региони на светот. И, тогаш, веројатно, тоа ќе добие основа во човечката популација и ќе стане сезонско.

извор

 

Leave a Reply