Новиот iPhone12 сепак ќе има 5G, но има еден проблем…

Добри вести за фановите на паметните телефони на Apple – новиот модел на iPhone 12 ќе добие поддршка за 5G мрежата. Уредите ќе бидат опремени со Qualcomm 5G модем. Но IT eкспертите велат дека има еден проблем – iPhone 12 ќе се разликува по бројот на поддржани стандарди за 5G мрежите. Според нив, моделите со 5,4 и 6,1-инчи iPhone 12 нема да имаат подршката за nmWave 5G стандардот. Што би значело, овие паметни телефони ќе подржуваат 5G, но нема да можат да работат во 5G мрежите на некои мобилни оператори.

Експертите напоменаа дека подршката за 5G во мрежата на американскиот оператор Веризон се заснова исклучиво на стандардот nmWave 5G.

Најголемите производители на паметни телефони започнаа со развој на уреди кои поддржуваат 5G уште во 2019 година. Доколку Apple не ја додаде оваа можност на своите нови предводници, тоа би можело да ја разниша позицијата на компанијата на пазарот.

Ова се цените што се очекуваат за новите модели на iPhone 12

5.4 iPhone 12 D52G
OLED / 5G
2 cam
$649

6.1 iPhone 12 D53G
OLED / 5G
2 cam
$749

6.1 iPhone 12 Pro D53P
OLED / 5G
3 cam + LiDAR
$999

6.7 iPhone 12 Pro Max D54P
OLED / 5G
3 cam + LiDAR
$1,099

 

Leave a Reply