Што ќе се случи ако Шведска му докаже на светот дека ова со коронавирусов е лага

Можеби можеме да се справиме со вирусов, без да ја уништиме економијата? Можеби нема смисла воведувањето на строги ограничувања на слобода на граѓаните? Досегашното искуството на Шведска со коронавирусот не става во мисла дека можеби стварно се е претерано и лага. Многу земји се изолираат и се исклучуваат од остатокот од светот поради страв од пандемијата со коронавирус. Стопираат производство, ги затвораат луѓето дома, го ограничуваат движењето и слободата на граѓаните. Затвораат училишта и градинки. Ресторани, Барови… со друг збор ја уништуваат економијата. Секако Шведска не функционира нормално како пред пандемијата но, продолжи да работи и функционира со некои нормални ограничувања. Баровите и рестораните работат но со ограничување да не се соберат повеќе од 50 лица во една група. Шведските власти не одстапуваат од овие мерки и покрај тоа што до сега околу 900 луѓе починале од коронавирус од вкупно население 10 327 589 жители. Што во споредба со други земји заболени и починати од коронавирус се во значително помал процент. Но која е причината што Шветска се држи релативно добро. Некои експерти тврдат дека во светот постои фундаментално неправилно броење на смртни случаи од коронавирус. Се случува починат да се регистрира како жртва на коронавирус дури и кога само се спомнува во потврдата за смрт без тест доказ. Во некои земји жртва на корона вирус се смета доколку во неговата историја на болести стои присуство на коронавирус без да се земе предвид вистинската причина за смрт кои најчесто се кардиоваскуларни болести, диабетес или некој вид белодробно заболување. Луѓе чиј имунитет е значително намален умираат. Шведска во споредба со другите земји очигледно жртвите од коронавирус ги заведува точно според дијагнозата и причините за смрт и така добиваат по реална слика на ситуацијата. Македонија за жал е една од многуте земји кои се справуваат со пандемијата спротивно од начинот на Шведска. И останува да видиме колкави економски штети се направени поради овие екстремни мерки. Додека Шведска навистина според досегашното искуство има минимални загуби.

Leave a Reply