Како Иранскиот “магионичар” стана милионер?

 

Антонио Есфандиари е меѓу петнаесетте најуспешни играчи на покер во историјата. Тој веќе заработи скоро 28 милиони долари во текот на својата кариера. Неговиот успех, уникатни таленти и биографија го оправдуваат Есфандари да го носи прекарот „Mage“.(Магионичар).

Вистинското име на Есфандиари е Амир. Тој мораше да го смени во Антонио заради фактот дека семејството на покер-звездата побегна од Иран во Соединетите Држави кога тој имал 9 години. И во Америка, Амир стана Антонио.

Се разбира, семејството бегалци не било богато. Есфандиари морал да работи како келнер во ресторан. Тогаш тој започнал да проучува разни трикови со карти. Се испоставило дека е доста вешт. Тој дури почнал да заработува од тоа. По што, всушност, го добил прекарот „Волшебникот“ („Магионичар“).

Тој почнал со покер на 20-годишна возраст. Започнал да го покажува својот талент веднаш. И, проучувајќи ја стратегијата на оваа интелектуална игра, Есфандиари дојде на високо ниво. Досега, врвот на неговата кариера е триумф на WSOP во 2012 година. Во тоа време, тој направи рекорд од скоро 18,5 милиони долари. За седум години, рекорд на Иранец со Американски пасош го победи Брин Кени.

Антонио верува дека покерот му помогнал да стане подобар магионичар, а магијата го натерала да стане поквалификуван играч на покер. Има трикови на Есфандиари кога тој ги „чита“ своите соговорници и така ја погодува нивната карта. Поточно, ова е како тој успеа да го импресионира славниот американски актер Кевин Полак.

 

Leave a Reply