Украина ќе ги укинува мерките за изолазија. Објавен детален распоред кога ќе почнат со работа молови, фризерници, кафани…

Во Украина, објавен е план за излез од мерките карантин, кој беше воведен поради превенција и ширење на смртоносниот коронавирус. Инфографикот го објави Канал 24 на својот Телеграм канал. Се очекува дека од 14 април во Украина ќе започнат да работат маркетите (со површина до 400 метри квадратни), како и градежните и градинарските комплекси. Од 1 мај ќе се отворат други продавници, трговски центри и фризерници. Од средината на мај, рестораните ќе можат да примаат посетители, а училишниот процес ќе продолжи. Во исто време, судејќи според инфографикот, во Украина ќе мора да се носи заштитна маска цело лето. „Овој план може да биде можен само со строго почитување на сегашните мерки од страна на граѓаните сега“, се вели во објавата. Во Украина, се разгледува укинување на карантинот не порано од 10 дена во однос со бројот на заразени лица денес, рече главниот санитарен службеник Виктор Лијашко на брифингот преку Интернет.  Министерството за здравство сега ги споредува сите можни сценарија што се случуваат во земјите на ЕУ и другите земји.  „Ги споредуваме сите сценарија што се случуваат во земјите на Европската унија и во соседните земји. Во врска со воведувањето и укинувањето на карантинот, ќе се донесе одлука поблиску до крајниот рок за завршување на карантинот. Ние сме само во третиот ден од засилените мерки за карантин. Затоа, ќе го коментираме прашањето за откажување на карантинот не порано од 10 дена од денес “, рече Лијашко. 

Од друга страна Премиерот на Украина Денис Шмигал негираше дека карантинот може да се укине од 14 април. Најверојатно, сите карантински ограничувања ќе продолжат до почетокот на мај.

Премиерот истакна дека Украина нема да го укине карантинот во текот на април. Според него, намалувањето на ограничувањата за карантин може да се дискутира следниот месец, под услов да се намали динамиката на заразени на КОВИД-19 во Украина.

Според Шмигал, со оглед на позитивната динамика, следниот месец Кабинетот ќе ја започне економијата на Украина. Тоа е, ако ситуацијата со коронавирусот се подобри во текот на април, владата детално ќе го објави следниот план за акција во мај.

ИЗВОР

Leave a Reply