Вечерва 9 Март супер месечина, втора по ред за оваа година. Искористете ја можноста за добра фотографија.

Месечината ќе биде полна на 9 март 2020 година. Најблиску или нај голема ќе биде на 9 март во 17:48 часот по локално време. Севкупно, полната месечина на 9 март е втора полна месечина во 2020 година.

Ова се растојанијата на одалеченост на земјата и месечината за оваа и наредните 2 појави на супермесечина за оваа година.

Полна месечина на 9 март 2020 година: 222.081 милји или 357.404 км

Полна месечина на 8 април 2020 година: 221.851 милји или 357.034 км

Полна месечина на 7 мај 2020 година: 224.429 милји или 361,184 км

Ова значи дека ќе биде дури 50.000км поблиску од најдалечната точка, ќе изгледа многу поголема од вообичаено и ќе биде полна. Не заборавајте да излезете надвор и да ја сликнете или барем да ја погледнете.

За разлика од ова, најмалата и најоддалечената полна месечина во годината ќе биде на 31 октомври 2020 година, на оддалеченост од 252.380 милји или 406,166 км. Бидејќи на 31-ви октомври полна месечина се смета за втора од двете полни месечини во октомври 2020 година, некои ја нарекуваат Сина месечина.

Leave a Reply