9 необични квалитети што ги имаат само интелигентните луѓе

Научен факт: луѓето што повремено користат навредливи зборови, се попаметни од другите. Истото важи и за љубителите на мачки – тие се всушност попаметни од другите луѓе. Но, постојат некои други неочекувани, па дури и чудни индикатори кои значат дека некој има високо ниво на интелигенција.

  1. Одите побрзо за разлика од другите

9 Strange Qualities That Only Intelligent People Have

Постои директна корелација помеѓу нивото на интелигенција и брзината на одење: поголемите брзини имаат позитивно влијание врз когнитивните способности на луѓето. Излегува дека луѓето кои одат брзо, добиваат околу 16 поени повеќе на тестовите за интелигенција отколку оние кои полека одат.

Има уште повеќе добри вести за оние што одат брзо: стареат побавно. Ова важи и за внатрешните знаци на стареење и за надворешни. Колку побрзо одите, толку подолго вашиот мозок ќе остане активен.

2. Не сакате врел туш

Во ред е да имате топли, релаксирачки бањи, но е покорисно за мозокот да има кратки, ладни тушеви. Редовните тушеви со спротивставени температури можат да ја подобрат меморијата, перформансите на мозокот, да го направат вашето расположение подобро и да ви дадат дополнителна енергија во текот на денот.

3. Биполарни сте.

9 Strange Qualities That Only Intelligent People Have

Само 2,5% од светската популација има вакво нарушување. И покрај фактот дека биполарното нарушување има негативно влијание врз активноста на мозокот, луѓето кои страдаат од тоа покажуваат повисоко ниво на интелигенција. На пример, Винсент ван Гог и Ернест Хемингвеј биле биполарни, но никогаш не ги спречи да станат одлични креатори. Децата кои имаат биполарно нарушување и се заинтересирани за музика, уметност и странски јазици обично покажуваат најдобри резултати во овие области.

4. Премногу сте чувствителни на чувствата на другите луѓе.

9 Strange Qualities That Only Intelligent People Have

Интелигенцијата не се определува само со високо IQ ниво – емоционалната интелигенција (EQ) е исто така многу важна. Тоа е добро развиено EQ кое им овозможува на луѓето подобро да се справат со стресот и да ги разбираат другите луѓе без да мора да разговараат со нив. Сепак, високото ниво на интелигенција исто така има негативен ефект: може да почувствувате емоции на другите луѓе скоро физички и имате тенденција да имате многу силна реакција на нечиј гнев.

Луѓето кои се подготвени да разговараат со нови луѓе и да научат од нивното искуство, завршуваат со добивање на повеќе корисни информации за време на нивниот живот.

5.Ве вади од кожа шматањето на другите.

Резултат со слика за slurping gif

Една од неодамнешните студии покажа дека некои луѓе не можат да филтрираат непријатни звуци и тие имаат многу негативна реакција на нив. Овие вознемирувачки звуци можат да се состојат од нечие гласно дишење, џвакање, пукање на зглобовите или играње со пенкало. Овој чуден став кон звукот се нарекува мизофонија и претставува вистинско психолошко нарушување што укажува на висока емоционална интелигенција и добро развиени креативни способности.

6. Не сакате куцкање пораки

9 Strange Qualities That Only Intelligent People Have

Научниците откриле дека користењето на текстуални пораки и е-пошта може да го намали нивото на интелигенција за најмалку 10 поени. Работата е, негативното влијание на текстовите е дури и посилно од некои лекови. Луѓето кои не можат да живеат без пораки имаат тешко време да се фокусираат на одредена задача затоа што нивниот мозок е секогаш подготвен да одговори на порака наместо да работи вистинска работа.

Освен тоа, премногу пишувањето текстови има уште една негативна последица: писменоста се намалува и вокабуларот се намалува затоа што сите современи уреди имаат функција за авто-корекција што значи дека не треба да ја користиме нашата меморија за да го запомниме правилниот правопис.

7.Не можете да живеете без чоколадо.

Резултат со слика за eat chocolate

Чоколадото направено од вистински зрна какао не само што го подобрува расположението на една личност и го поддржува здравото функционирање на кардиоваскуларниот систем. Природното чоколадо исто така може да има позитивно влијание врз брзината на обработка на информациите, ја подобрува меморијата и ни помага да бидеме повнимателни.

Јадењето добра чоколада исто така го забавува стареењето на мозокот, намалувајќи го ризикот од деменција во староста. Немојте да јадете премногу слатки затоа што дополнителната тежина има негативно влијание врз когнитивните способности. Но, јадењето нормална количина на добро чоколадо може да ви помогне да станете попаметни и поефикасни.

8. Се чувствувате како никој да не ве сака.

9 Strange Qualities That Only Intelligent People Have

Што луѓето мислат за вас е директно поврзано со нивото на интелигенција: многу е полесно луѓето да комуницираат со своите еднакви во однос на интелигенцијата. Со други зборови, сакаме да бидеме околу луѓе со исто ниво на интелигенција и разликата во нивото на интелигенција не треба да биде поголема од 15 поени.

Просечното ниво на интелигенција е околу 100 поени – 85% од населението на Земјата е на ова ниво. Обидете се да направите IQ-тест: ако резултатот е над 115 поени, јасно е зошто повеќето луѓе не ве разбираат и зошто ви е тешко да комуницирате со нив.

9.Постојано размислувате за комплицирани работи.

И ова не е само за значењето на животот: секој вид на размислувања за глобални и непростливи работи, како големината на универзумот, значи дека имате високо ниво на интелигенција. Интелигентните луѓе едноставно не можат да го запрат процесот на размислување и навистина сакаат одговори на најважните прашања.

За разлика од луѓето со просечно ниво на интелигенција, попаметните луѓе се грижат за работите многу повеќе, вклучително и сопствената иднина и иднината на планетата, додека другите повеќе се грижат за секојдневните проблеми.

Извор

Leave a Reply