10 фрази што ги користат лажните луѓе за да ја добијат вашата доверба

Во свет каде искреноста често е маскирана со дволичност, од клучно значење е да се направи разлика помеѓу вистината и измамата. Лажните луѓе, често мајстори на уметноста на манипулација, користат одредени фрази и тактики за да ја придобијат вашата доверба и да ги реализираат сопствените планови.

10 фрази на кои треба да внимавате бидејќи тие можат да сигнализираат неискреност.

1. „Мене можеш да ми веруваш“.

Иронично, кога некој чувствува потреба да изрази такво уверување гласно, тоа често станува црвено знаме. Довербата се заработува со дела, а не само со зборови.

2. „Ова на никого не сум го кажал предходно“.

Иако изгледа дека ви веруваат, бидете внимателни. Ако луѓето брзо споделуваат „тајни“, можеби нема да ја ценат приватноста толку колку што тврдат.

3. „Ти си посебен/посебна. Не си како другите“.

Овој вид на додворување има за цел да направи да се чувствувате посебно и уникатно, но често се користи за да се намали вашата одбрана и да се создаде лажно чувство на интимност.

4. „Не сакам драми“.

Честопати оние кои зборуваат за мразење драма се всушност оние кои се истакнуваат во неа. Можеби се обидуваат да се дистанцираат од сопствените тенденции за создавање или ескалација на конфликт.

 

5. „Јас сум само искрен“.

Додека чесноста е доблест, нејзиното користење како изговор за да бидете повредени или нечувствителни е манипулативна тактика. Ова често е маска за грубост или недостаток на емпатија.

 

6. „Секогаш се залагам за моите пријатели“.

Иако ова изгледа како благородна особина, во некои контексти тоа може да биде суптилен начин на наметнување доминација или создавање чувство на обврска – може да се чувствувате обврзани несомнено да ги поддржите за возврат.

7. „Јас не сум како другите луѓе“.

Оваа фраза има за цел да создаде чувство на ексклузивност и мистерија, но често е маска за недостаток на автентичност или желба да изгледате супериорно.

8. „Само меѓу нас…“

Ако некој често започнува разговор на овој начин, бидете внимателни. Тие може да ја користат покривката за доверливост за да шират гласини или озборувања.

9. „Сум помогнал/а на многу луѓе“.

Пазете се од оние кои гласно ги промовираат своите добри дела. Вистинската љубезност не бара аплауз или признание, а оние што бараат можеби бараат потврда наместо вистински да им помагаат на другите.

10. „Ти си единствениот/а што ме разбира“.

Оваа фраза може да биде тактика да ве изолира од другите и да создаде нездрава ситуација во која ќе се чувствувате одговорни за нивната емоционална благосостојба.

Cluber

Leave a Reply