Ако нешто постојано заборавате, тоа е знак на висока интелигенција, вели науката

Ако сте склони кон заборавеност, тогаш веројатно повеќе од еднаш сте размислувале како да ја подобрите вашата меморија. Сепак, научниците велат дека оваа „заборавеност“ може да биде знак за нешто поголемо!

Постои стереотип: „несмасниот професор“, кој знае сè на светот, но е целосно отсутен, заборавајќи на наједноставните работи во својот живот, на пример, каде ги ставил очилата или кој ден во неделата е. Можеби лудуваат од старост? Или можеби едноставно се обидуваат да запомнат толку многу што нивниот ум повеќе не може да се справи со товарот?

Резултатите од студијата од 2018 година на Универзитетот во Торонто се чини дека поминале незабележано, но тие содржат вредни информации за кои треба да размислиме. Ја испитуваше врската помеѓу меморијата, интелигенцијата и учењето воопшто – поконкретно, улогата на заборавањето во учењето и стекнувањето знаење. Истражувачите заклучија дека заборавот не е само чест проблем со кој се соочуваме, туку е и важен дел од процесот на учење! Тие објаснуваат дека всушност улогата на „меморијата“ не е да ги складира сите факти и податоци со кои ни се презентираат во текот на животот и да ги потсетува по желба, туку да ги сортира информациите што влегуваат во нашиот мозок, зачувувајќи ги само најважните за создавање одлуки во иднина.

„Вистинската работа на меморијата е да го оптимизира донесувањето одлуки “, објасни коавторот на студијата Блејк Ричардс во интервју за Woman’s Health Magazine. Важно е мозокот да заборави на неважни детали и да се концентрира на она што ќе помогне да се донесуваат одлуки во реалноста“. Кога се обидувате да разберете што се случува околу вас, а вашиот мозок постојано потсетува на многу некомпатибилни спомени, станува потешко да се донесе информирана одлука“. Дали некогаш сте се запрашале зошто заборавате некои работи, а други се сеќавате совршено?

Истражувачите Пол Френкланд и Блејк Ричардс поминале години проучувајќи и анализирајќи информации за мозочната активност, меморијата и губењето на меморијата, вклучително и студии спроведени и кај луѓе и кај други животни. Откриле дека сите податоци со кои наишле дошле до истиот заклучок – процесот на „заборавање“ е важен дел од учењето, задржувањето нови информации и демонстрацијата на повисоки нивоа на интелигенција. Ве тера да се прашувате како вашиот мозок одлучува кои информации да ги задржи, а што да отфрли. Веројатно сте забележале дека не можете да запомните нешто важно, како роденденот на вашиот братучед, но кога на радио ќе дојде Bohemian Rhapsody, немате проблем да го запомните секој збор. Поентата не е во тоа што некои информации ги сметате за „важни“.

Според Си-Ен-Ен, Ричардс исто така зборувал за овие студии на следниов начин:

„Сите им се восхитуваме на луѓето кои можат да ја победат менталната игра Trivial Pursuit или да победат во играта Jeopardy, но факт е дека еволуцијата ја обликуваше нашата меморија да не победува на тривијални игри, туку да донесуваме интелигентни одлуки.

„И ако погледнете што е потребно за да се донесат добри одлуки, можете да тврдите дека заборавањето на некои работи е многу корисно“.

„Не заборавајте сè, и ако заборавате почесто од вообичаено, тоа може да биде причина за загриженост“.

„Но, ако заборавате ситни детали, тоа е веројатно знак дека вашиот мемориски систем е совршено здрав и го прави токму она што треба да го прави“.

„Наместо да ги складираме сите тие бескорисни информации што нашите телефони можат да ги складираат за нас, нашиот мозок е ослободен да ги складира спомените што ни се навистина важни“.

Како што можете да видите од примерот погоре, може да се гледате со вашиот братучед само неколку пати годишно, ограничувајќи ја веројатноста дека ќе треба да ги запомните овие информации во иднина. Но, додека патувате со вашите најдобри пријатели, слушањето на Bohemian Rhapsody на радио и пеењето заедно со нив е спомен на кој вие и вашите пријатели често ќе се сеќавате кога разговарате за „старите добри времиња“. Затоа, вашиот ум се присетува на оваа информација, сфаќајќи дека песната е важен детал во меморијата што ќе се појавува многу пати во иднина.

Leave a Reply