Нови цени од полноќ. Дизелот поскапува

Имајќи ги предвид влијанијата на овие елементи во формирањето на цените на нафтените
деривати според Методологијата, малопродажните цени на нафтените деривати согласно Методологијата за формирање на цените, се намалуваат во просек за 0,16%.
Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95, се намалува за 0,50 ден/лит, во однос на
малопродажната цена утврдени со одлуката за утврдување на највисоки малопродажни цени на
нафтените деривати и горива за транспорт од 20.05.2024 година и со тоа малопродажната цена на
ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 82,50 ден/лит.
Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-98, се намалува за 1,00 ден/лит, во однос на
малопродажната цена утврдени со одлуката за утврдување на највисоки малопродажни цени на
нафтените деривати и горива за транспорт од 20.05.2024 година и со тоа малопродажната цена на
ЕУРОСУПЕР БС-98 изнесува 84,50 ден/лит.

Малопродажните цени на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) и на Екстра лесното масло за домаќинство на (ЕЛ1), се зголемуваат за 0,50 ден/лит, во однос на малопродажните цени утврдени со одлуката за утврдување
на највисоки малопродажни цени на нафтените деривати и горива за транспорт од 20.05.2024 година и со тоа малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) изнесува 73,50 ден/лит, додека малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство на (ЕЛ-1) изнесува 73,00 ден/лит.
Малопродажната цена на Мазутот М-1 НС, се намалува за 0,176 ден/кг, во однос на
малопродажната цена утврдена со одлуката за утврдување на највисоки малопродажни цени на
нафтените деривати и горива за транспорт од 20.05.2024 година и со тоа малопродажната цена на Мазутот М-1 НС изнесува 42,453 ден/кг.


Бр. 02-981/1
27.05.2024
С к о п ј е

Leave a Reply