Вакцинација во изминатите 50 години. Статистика на СЗО за тоа колку животи се спасени

Ново истражување за вакцинација

Меѓународен тим на научници, вклучително и експерти од Светската здравствена организација, користеше математичко и статистичко моделирање за да ја процени ефективноста на Проширената програма за имунизација (ЕПИ), лансирана од СЗО во 1974 година.

Главната цел на RPI беше да се осигура дека сите деца во светот се вакцинирани против најчестите и смртоносни болести. Првичната листа вклучуваше седум болести, но во текот на пет децении списокот се прошири на четиринаесет, вклучувајќи:

 • туберкулоза,
 • дифтерија,
 • тетанус
 • голема кашлица
 • полиомиелитис,
 • сипаници,
 • инфекција со хемофилус тип Б,
 • хепатитис Б,
 • Јапонски енцефалитис,
 • менингитис А,
 • инвазивна пневмококна инфекција,
 • ротавирус,
 • рубеола,
 • жолта треска

Истражувачите анализирале огромен број податоци за вакцините спроведени од 1974 до 2024 година во 194 земји-членки на СЗО, анализирајќи на локално, регионално и глобално ниво.

 

Вакцинацијата спасува животи

Благодарение на развиените модели, научниците утврдиле дека вакцинацијата ги спасила животите на 154 милиони луѓе во последните педесет години. Најголема корист имаа децата под една година – спасени се вкупно 101 милион од нивните животи.

 

Студијата, исто така, го покажа значајното влијание на програмите за имунизација врз намалувањето на смртноста кај децата, која е намалена за 40% на глобално ниво и за 52% во Африка во последните 50 години. Огромен придонес во оваа статистика има и вакцината против морбили, која е одговорна за преживување на 60,8% од луѓето чии животи биле спасени благодарение на вакцинацијата.

Овие податоци силно ја поддржуваат важноста на програмите за имунизација на глобално ниво и ја нагласуваат важноста на масовната вакцинација како средство за намалување на смртноста и подобрување на целокупното ниво на човековото здравје. Вакцинацијата не само што спасува животи, туку придонесува и за социјалниот и економскиот развој на земјите, за подобрување на квалитетот на животот.

Покрај непосредните придобивки од намалувањето на смртноста кај децата и борбата против заразните болести, широко распространетата вакцинација го намалува и товарот на системите за здравствена заштита. Со намалување на бројот на случаи на болести, болниците и другите здравствени установи можат да фокусираат повеќе ресурси за лекување на итни случаи и сериозни болести, што пак го подобрува квалитетот на здравствената заштита.

24tv.ua

Leave a Reply