6 знаци кога потсвеста се обидува да ви каже нешто важно

Нашата свест е сè што навистина знаеме. Ни ги дава нашите мисли и нашите перцепции за светот околу нас: две главни компоненти на она што го сметаме за нашата реалност.

Меѓутоа, за волја на вистината, целото наше постоење го должиме на тивкиот партнер, нашата ментална корпорација: несвесното. Тоа ја прави речиси целата напорна работа за нас, оставајќи ја нашата свест само со илузијата на контрола.

И треба да бидеме благодарни за тоа. Ако треба свесно да го контролираме целото наше битие, никогаш не би постигнале ништо друго. Всушност, веројатно нема да живееме многу долго. На крајот на краиштата, нашата потсвест се грижи да дишеме во редовни интервали, ја пумпа крвта низ нашето тело и всушност ги носи повеќето од нашите одлуки наместо нас.

Би биле изгубени без ова постојано и суштинско вртење на несвесните брзини скриени во нашиот скриен ум.

Меѓутоа, нашата потсвест не е целосно тивка; може и ги достигнува свесните делови на психата на многу начини. Токму овие мостови помеѓу несвесното и свесното ќе ги истражи оваа статија.

1. Интуиција

Честопати зборуваме за интуицијата како да е некоја мистична сила што нè води, но во повеќето случаи тоа е само последниот чин на вашата потсвест што прави пресметки врз основа на достапните информации и сетилни податоци.

Кога ќе станете интуитивно свесни за нешто, едноставно толкувате сигнал испратен од вашата потсвест. Се чувствува како да доаѓа од никаде, но тоа е само затоа што претходно не сте биле свесни за работата што се одвива под површината.

Многу одлуки се носат несвесно и се постапуваат без размислување, па можеби интуицијата се едноставно оние моменти кога овие одлуки бараат конечно одобрение од извршната власт од свесниот дел од нашиот ум.

2. Случајни мисли

Дали некогаш сте се шетале по улица и одеднаш БУМ! Дали некогаш ви паѓа помислата на првата љубов? Или можеби одеднаш сте се затекнале себеси како се прашувате за добрите и лошите страни од преземањето на некој потег додека сте зафатени на работа?

Нашите умови често брборат – понекогаш намерно, понекогаш бесцелно – и одвреме-навреме се појавува некоја сосема случајна мисла, навидум од никаде. Кога овие мисли се од вознемирен карактер, тие се нарекуваат наметливи мисли.

Најчесто, овие случајни мисли ќе бидат токму тоа – случајни и без последици – но понекогаш една од нив ќе има поголемо значење. Ова може да открие скриено чувство кое е некако потиснато, или желба да се направи нешто или да се види некого.

Предизвикот е да се одреди кој е кој; кога да игнорирате некоја мисла и кога да обрнете внимание на неа. Клучот е да набљудувате како се развиваат вашите емоции кога ќе се појави мисла: дали гледате пасивно, како да сте случаен минувач или сето тоа ги стимулира сетилата? А потоа прашајте што таа мисла се обидува да ви каже.

3. Сни

Кога легнувате навечер, вашиот ум (се надевам) се исклучува. Барем свесниот дел го прави ова. Веќе не размислувате исто како што размислувате кога сте будни, не реагирате толку многу на сензорните сигнали што вашето тело ги испраќа до вашиот мозок и се наоѓате во светот на соништата.

Сега соништата можат да бидат чудни, бизарни, па дури и возбудливи сами по себе, дури и ако вашето тело лежи мирно. Вашиот несвесен ум е местото каде што живее вашата имагинација, а кога свесниот дел од вашиот ум е исклучен, вашиот несвесен ум може да излезе од контрола. И ова е често точно.

Некои соништа се само забавни излетувања низ световите на фантазијата, додека други имаат опиплива врска со реалноста. Во секој случај, соништата можат да дадат увид во внатрешната работа на вашиот ум. Типот на спиење што го имате често ги одразува вашите основни чувства додека сте будни.

Разбирањето на овие пораки може да биде предизвик поради суптилните разлики што може да постојат помеѓу различните приказни. Затоа, без разлика дали сакате да знаете што значат соништата за починати луѓе, значењето на плимните бранови и други природни катастрофи или што да направите ако сте го изневериле партнерот, не брзајте со заклучоците. Пребарувајте на интернет и ќе најдете различни толкувања на сите можни соништа. Најдете го оној кој навистина одговара на вас и на вашите специфични околности.

4. Функции на телото

Вашето тело е машина со посебна сложеност. Огромниот број на функции што треба да се извршат во секое време ве тера да цените колку е моќен вашиот потсвесен ум. Дишете, ја варите храната, доставувате кислород и хранливи материи до секоја клетка во вашето тело и правите многу прецизни движења – сето тоа несвесно.

Не е изненадување што промените во функциите на вашето тело може да содржат пораки од вашата потсвест. Вашите црева се особено чувствителни на флуктуации во вашата ментална состојба, а начинот на кој тие се чувствуваат и неговите производи може да откријат знаци на основниот емоционален проблем што треба да се реши.

Нашата кожа е уште едно место каде што лесно можеме да ги видиме ефектите на нашиот несвесен ум: флеки, осип и траги од акни се вообичаени симптоми на стрес или иритација. Нашата коса, очи и зглобови се други места каде што нашите проблеми можат да се манифестираат.

5. Болка

Од античките времиња, се веруваше дека болката понекогаш не е поврзана со физичка, туку со ментална состојба. На пример, некои луѓе ја припишуваат болката во коленото на тврдоглавост, нефлексибилност и страв. Се вели дека проблемите со непцата ја одразуваат вашата неодлучност, додека ишијасот наводно е предизвикан од лицемерие и/или страв од иднината. Главоболките и болките во вратот често се предизвикани од чувство на стрес, збунетост и преоптоварување, дури и кога свесно се чувствувате смирени и ја контролирате ситуацијата.

Очигледно, не секоја болка може да се вкорени во вашата потсвест – често има структурни проблеми во мускулите, нервите, коските итн. кои предизвикуваат болка, но во некои случаи има непријатност и иритација во отсуство на било каква физичка болест. Кога тоа ќе се случи, изворот на вашата физичка состојба може да биде ментален немир.

6. Замор/проѕевање

Кога се чувствувате како буквално да сте удриле во ѕид од тули, подобро верувајте дека вашиот ум игра голема улога во тоа. Чувството на умор (дури и ако се чини дека доволно сте спиеле) се знаци дека на нешто му треба вашето внимание.

Често се чувствуваме уморни и многу се проѕеваме кога сакаме да избегнеме драма и проблеми во нашите животи. На крајот се чувствуваме ментално и емоционално исцрпени до тој степен што секој дел од одморот не е доволен.

Вашата потсвест се обидува да ви каже дека треба да преземете акција за да решите некои од вашите најгорливи проблеми. Всушност, тоа е прекувремена работа обидувајќи се да пронајдете некои решенија, а тоа е една од причините зошто вашата свест е толку ограничена во енергија. Не очекувајте нивото на вашата енергија повторно да се зголеми додека не ги решите проблемите.

Без наше знаење, нашиот потсвесен ум ги контролира нашите животи и за тоа му должиме. Освен тоа, можеме да ги земеме неговите пораки и да ги користиме за да ни помогне да растеме ментално и духовно со тоа што ќе ги идентификуваме потенцијалните лекции што може да нѐ научи.

Клубер

Leave a Reply