Илон Маск го тужи OpenAI поради прекршување на договорот

Илон Маск ги тужи OpenAI и извршниот директор Сем Алтман за прекршување на договорот што го потпишаа во 2015 година. Маск ги обвинува компанијата и менаџментот дека се откажале од првичната мисија на компанијата за развој на вештачка интелигенција „за доброто на поширокиот опсег на човештвото“.

Зошто Маск е против OpenAI

Во тужбата, адвокатите на Маск изјавија дека Сем Алтман и ко-основачот на OpenAI, Грег Брокман, го регрутирале Маск во 2015 година и се согласиле да создадат непрофитна лабораторија која ќе развие општа вештачка интелигенција за „придобивка на човештвото“.

Маск го напушти одборот на директори на компанијата во 2018 година, четири години откако изјави дека вештачката интелигенција е „потенцијално поопасна од нуклеарното оружје“.

Според новиот одбор, таа не само што развива, туку всушност ја подобрува општата вештачка интелигенција за да го максимизира профитот за Мајкрософт, а не за доброто на човештвото, се
вели во поднесокот.

Адвокатите на Илон Маск во тужбата рекоа дека фокусот на OpenAI на максимизирање на профитот за Мајкрософт го прекршува тој договор.

Според новиот одбор, таа не само што развива, туку всушност ја подобрува општата вештачка интелигенција за да го максимизира профитот за Мајкрософт, а не за доброто на човештвото.

Адвокатите на Маск рекоа дека тужбата е поднесена „за да се принуди OpenAI да се усогласи со Договорот за основачи и да се врати на својата мисија за развој на општа вештачка интелигенција за доброто на човештвото, а не за лична корист на поединечни обвинети и најголемата технолошка компанија во светот .

Американскиот технолошки гигант во понеделникот објави дека инвестира во компанија која се смета за европски одговор на OpenAI за да и помогне да отвори „нови комерцијални можности“ и да го прошири своето присуство на глобалните пазари.

24tv.ua

Leave a Reply