Од полноќ повисоки цени на горивата

Имајќи ги предвид влијанијата на овие елементи во формирањето на цените на нафтените
деривати според Методологијата, малопродажните цени на нафтените деривати согласно Методологијата за формирање на цените, се зголемуваат во просек за 0,32%.


Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95 се зголемува за 0,50 ден/лит, во однос на
малопродажната цена утврдена со одлуката за утврдување на највисоки малопродажни цени на
нафтените деривати и горива за транспорт од 05.02.2024 година и со тоа малопродажната цена на
ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 81,00 ден/лит.

Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-98 се зголемува за 1,00 ден/лит, во однос на малопродажната цена утврдена со одлуката за утврдување на највисоки малопродажни цени на нафтените деривати и горива за транспорт од 05.02.2024 година и со тоа малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-98 изнесува 83,50 ден/лит.

Малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V), се зголемува за 1,50 ден/лит, во однос на
малопродажната цена утврдена со одлуката за утврдување на највисоки малопродажни цени на
нафтените деривати и горива за транспорт од 05.02.2024 година и со тоа малопродажната цена на
ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) изнесува 79,50 ден/лит.


Малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1), се намалува за 0,50
ден/лит, во однос на малопродажната цена утврдена со одлуката за утврдување на највисоки
малопродажни цени на нафтените деривати и горива за транспорт од 05.02.2024 година и со тоа
малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство на (ЕЛ-1) изнесува 76,50 ден/лит.


Малопродажната цена на Мазутот М-1 НС, се намалува за 0,620 ден/кг, во однос на
малопродажната цена утврдена со одлуката за утврдување на највисоки малопродажни цени на
нафтените деривати и горива за транспорт од 05.02.2024 година и со тоа малопродажната цена на Мазутот М-1 НС изнесува 40,732 ден/кг.

Бр. 02-240/1
12.02.2024
С к о п ј е

Leave a Reply