Зошто немате апетит за време на грип и настинка?

Губењето на апетитот е најчестиот симптом на заразни болести. Варењето на храната бара енергија, која исто така е потребна за борба против болести.

Зошто се јавува губење на апетитот за време на настинки и грип

Затоа, за време на настинка или грип, во телото се произведуваат цитокини. Тоа се протеини кои учествуваат во имунолошки реакции, вклучително и намалување на апетитот. Така, телото не троши енергија за варење на храната.

Кај некои болести, како што се дијабетес и хипотироидизам, покрај цитокините, на намалување на апетитот може да влијаат и хормоналните промени во телото.

Покрај тоа, за време на настинки, може да има нарушувања на мирисот и вкусот. Храната не мириса добро како порано, поради што сакате да јадете помалку.

Дали треба на сила да јадете?

Губењето на апетитот за време на САРС или грип не трае долго и обично исчезнува кога лицето ќе се подобри. Ако апетитот се вратил, треба да се јаде. На телото му требаат калории за да се опорави. Во исто време, подобро е да се даде предност на производи кои се лесно сварливи, на пример, супи.

Ако не ви се јаде за време на болест, не се присилувајте. Одморете се и пијте многу течности, ова треба да биде доволно. Ако губењето на апетитот продолжи по закрепнувањето, подобро е да се консултирате со лекар.

24tv.ua

Leave a Reply