Изложба „Париски рефлексии“

Отворање
Петок 18 март 2022 година, 12:00 часот | Национална галерија Чифте амам

 

Во чест на празникот на Франкофонијата, Националната галерија, во соработка со Францускиот институт од Скопје, ќе претстави педесетина слики од великаните на македонското сликарство: Димитар Пандилов Аврамовски, Лена Стефановска, Томо Владимирски, Борко Лазески, Никола Мартиноски и Лазар Личеноски.

Престојот во Париз и инспирацијата на француската школа се огледуваат во делата на овие големи учители.

Некои од делата ќе бидат премиерно поставени на оваа изложба.

Дојдете да уживате во богатството на македонската сликарска уметност!

Изложбата ќе биде отворена до 31 март 2022 година.

 

Борко Лазески, „Сена“

 

Лазар Личеноски, „Пејзаж од Париз“

Leave a Reply