Нова вело и пешачка патека на булeварот Србија и на булеварот Видое Смилевски Бато

Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска заедно со градоначалникот
на Општина Аеродром, Тимчо Муцунски и директорот на ЈП Улици и патишта,
Борис Настов извршија увид во градежните активности за изградбата на
велосипедска и пешачка патека на булевар Србија, како и на продолжувањето на
пешачката патека на булевар Видое Смилевски Бато.
Утврдено е дека градежните активности на патеките се одвива според
предвидената динамика и планирано е нивно завршување во предвидениот рок. Ќе
се задржи средишното зеленило и ќе се обнови, а и страничните делови на
булеварите ќе бидат уредени со нови зелени површини и со нови садници.
Изградбата на вело и пешачката патека на булевар Србија е во насока од булевар
Февруарски поход кон булевар АСНОМ, во должина од 850 метри и широчина од 4
метри (2 метри вело патека и 2 метри пешачка патека), на вкупна површина од
3.400 квадратни метри.
Изградба на пешачка патека на булеварот Видое Смилевски Бато е на потегот од
страна булеварот Февруарски поход кон булевар АСНОМ, во должина од 300
метри и 3 метри широчина, на вкупна површина од 900 квадратни метри.
Изградбата на нови велосипедски патеки и подобрување на постојната
велосипедска инфрастуктура во Скопје е еден од приоритетите на новата градска
администрација. Истовремено ќе се работи и на развивање на велосипедската
мрежа кон приградските населби, со што ќе се намали ризикот од возење
велосипеди на коловозите, се со цел поголема безбедност на граѓаните коишто
користат алтернативен превоз.

Leave a Reply