Репрезентациите на Англија и Германија на EURO 2020 се сретнаа во фазата на 1/8 финалето. Министрите за надворешни работи на двете земји се кладеа во гајба пиво за овој натпревар. 

Heiko Maas на својот Твитер напиша: дипломатите имаат целосен договор за сите меѓународни прашања. Сепак, нивните ставови се разликуваат во врска со фудбалот. Министрите за надворешни работи се поддржуваат едни со други за својата земја: Мааs – за Германија, Rааb – за Англија. 

На крајот, по натпреварот, Heiko Maas напиша дека долгот во спорот е свет. Бидејќи Германија загуби, тој ќе му достави гајба пиво на неговиот британски колега. 

  • Резултатот од натпреварот е 2: 0 за Англија. 
  • Англија се пласираше во четвртфиналето на ЕURO 2020.