Психолозите открија зошто жените масовно ја бојадисуваат косата во розова боја!

Секоја година, како што растат температурите, гледаме се повеќе луѓе кои ја бојадисуваат косата розово. Ова е, на некој начин, вообичаено, но овој тренд е уште поприсутен оваа година, бидејќи многу славни личности го направија овој стилски избор. А, што велат психолозите за тоа, зошто сега уште повеќе жени се одлучуваат на овој чекор?

За време на неизвесните и несреќни периоди, луѓето бараат каков било начин да имаат одреден степен на контрола, а промената на бојата на косата е нешто што е можеби најлесно. Ова може да се направи со која било боја на виножитото, но има нешто што ја прави розовата најпривлечна во овој контекст. Секоја боја влијае на нашето расположение на различен начин, а розовата е поврзана со чувство на смиреност, романтика и младост. Истражувањата покажаа дека луѓето кои ја гледаат оваа боја стануваат порелаксирани, помирни и помалку агресивни.

Ова значи дека боењето на косата во розова боја не само што значи промена и нов почеток, туку и начин да се чувствувате подобро секој ден. Постојат некои разлики во перцепцијата на оваа боја во различни култури, но друга заедничка точка е осаменоста, односно тоа е мотивација за таква промена. Може да биде начин да се чувствувате поврзани со други луѓе во време кога тоа не е физички можно, како и да не пропуштите толку многу.

Не мора да значи дека сите луѓе кои ја бојадисале косата во розова боја се осамени, можеби им треба само некој начин да ја означат надежта и да го подигнат расположението. Малите чекори и малите промени можат да имаат повеќе позитивни ефекти, само треба да пронајдете што најмногу ви одговара.

 

Leave a Reply